Proefprojecten met malariavaccin beginnen in 2018

Malaria © Istock

Proefprojecten met het allereerste malariavaccin gaan in 2018 van start. Een mijlpaal, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO heeft voldoende geld gevonden om vaccinatiecampagnes op te zetten met RTS,S, het allereerste malariavaccin. Die moeten vanaf 2018 plaatsvinden in drie landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De komende weken worden de namen van de landen bekendgemaakt.

“De proefontplooiing van dit vaccin van de eerste generatie is een mijlpaal in de strijd tegen malaria”, zegt Pedro Alonso, directeur van het malariaprogramma van de WHO. “Deze pilootprojecten moeten ons gegevens uit echte situaties geven op basis waarvan we kunnen beslissen om het vaccin op grote schaal te ontplooien.”

Groen licht

Na jaren van onderzoek en testen hebben adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie vorig jaar het licht op groen gezet voor proefprojecten met RTS,S.

De WHO vond nu het nodige geld voor die proefprojecten. Het Wereldwijde Fonds voor de Bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria, Gavi, de Vaccinalliantie, en Unitaid brachten meer dan 50 miljoen dollar samen.

Dodelijkste malariaparasiet

RTS,S werkt tegen de dodelijkste malariaparasiet, de Plasmodium falciparum. Het biedt geen oplossing voor de Plasmodium vivax-parasiet, die minder dodelijk is maar wel de meest voorkomende vorm van malaria veroorzaakt.

RTS,S beschermt jonge kinderen gedeeltelijk tegen malaria, blijkt uit klinische tests bij meer dan vijftienduizend kinderen in zeven landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het vaccin moet in vier dosissen worden toegediend.

Het vaccin werd ontwikkeld door GlaxoSmithKline en het PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI), met de financiële steun van de Bill and Melinda Gates Foundation.

Muggen

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content