'Preventie wiegendood: budget gehalveerd'

27/03/15 om 05:55 - Bijgewerkt om 05:55

De ziekteverzekering schroeft vanaf april de terugbetaling terug voor thuismonitoring ter preventie van wiegendood. Het budget gaat van 4,6 naar 2,5 miljoen euro per jaar.

'Preventie wiegendood: budget gehalveerd'

© /

Dat schrijft De Morgen.

Een thuismonitor controleert voortdurend de ademhaling en de hartslag van een slapende baby en geeft een alarmsignaal af wanneer er afwijkingen opduiken. De monitor maakt samen met het slaaponderzoek deel uit van een preventieplan tegen wiegendood dat in de jaren negentig werd opgezet. Wiegendood treft momenteel vijftig à zestig Belgische gezinnen per jaar.

In 2013 kregen 2.300 pasgeborenen nog monitoring thuis, een aantal dat de jongste jaren alleen maar in stijgende lijn ging. Het gaat dan vooral om prematuren, om kinderen die heel plots in levensgevaar lijken te verkeren, met een bleke of blauwe kleur, om pasgeborenen van drugsverslaafden, en om broers of zussen van wiegendoodbaby's.

'Rol voor ziekenhuis'

Nu het Riziv de geldkraan deels dichtdraait, krijgen die laatste twee groepen vanaf april geen vergoeding meer, "omdat ze slechts kleine aantallen patiënten vertegenwoordigen". In die gevallen is het volgens de ziekteverzekering de taak van het ziekenhuis om gratis monitoring aan te bieden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners