Overgewicht door menopauze aan banden leggen met online coach

21/01/14 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

Vrouwen komen tijdens de menopauze vaak heel wat kilo's bij. Omdat overgewicht de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot, probeert de Christelijke Mutualiteit (CM) vrouwen in hun overgang te helpen met een online dieet- en sportcoach.

Overgewicht door menopauze aan banden leggen met online coach

© Thinkstockphotos

Hoe ouder vrouwen worden, hoe meer hun gewicht stijgt. Zo hebben 25- tot 34-jarigen een gezond BMI-gemiddelde van 23.6, terwijl 45- tot 54-jarigen kampen met een te hoog gemiddelde van 25.2. Vrouwen in hun menopauze wegen dus te veel. Volgens wetenschappelijk onderzoek komen ze doorgaans zo'n drie kilo bij.

Die gewichtstoename kent verschillende oorzaken. Enerzijds slaan de hormonen op hol, waardoor vrouwen humeurschommelingen krijgen en soms troost zoeken in zoetigheden of een vette hap. Anderzijds vertraagt het metabolisme vanaf de leeftijd van 40 à 45 jaar en hebben vrouwen gemiddeld 200 calorieën minder nodig per dag om op gewicht te blijven. Aan die nieuwe realiteit passen ze hun eet- en bewegingspatroon echter meestal niet aan.

Realistische doelen en schouderklopjes

Overgewicht komt dus vaak voor, maar is niet zonder risico's. Zeker als de buikomtrek vergroot, neemt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten toe. En laat de buik net de plaats zijn waar vrouwen in de menopauze het makkelijkst gewicht verzamelen: rond de leeftijd van 50 jaar veranderen de lichaamsvormen, waardoor lichaamsvet zich vooral op de buik nestelt.

De Christelijke Mutualiteit (CM) wil die gezondheidsrisico's beperken. Daarom richt het haar online 'Kilootje minder'-coach nu ook specifiek op vrouwen in de menopauze. De online coach helpt mensen om voldoende te bewegen en gezond te eten, en houdt daarbij rekening met de individuele situatie van de deelnemers. Voor vrouwen in de menopauze werkt de online coach zo met een achtpuntenplan, dat niet enkel focust op gezonde voeding en sport, maar ook op realistische doelstellingen, steun van naasten en broodnodige schouderklopjes.

Op dit moment werden al meer dan 106.000 Vlamingen geholpen met de gratis coach. Vrouwen die geïnteresseerd zijn in de nieuwe toepassing, kunnen hem vinden op www.kilootjeminder.be. (LR)

Lees meer over:

Onze partners