‘Osteopaten moeten erkend worden’ (CD&V)

Meer dan 700.000 patiënten, goed voor 1.6 miljoen raadplegingen, vinden jaarlijks de weg naar de osteopaat, © iStock

CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) “niet langer te aarzelen” en snel werk te maken van de erkenning van osteopaten.

Muylle wijst erop dat osteopathie sterk ingeburgerd is bij de bevolking. “Minister De Block lijkt nu te dralen met de uitvoering van dit luik van het regeerakkoord”, aldus Muylle.

Osteopathie is niet nieuw. Het bestaat al 40 jaar en meer dan 700.000 patiënten, goed voor 1.6 miljoen raadplegingen, vinden jaarlijks de weg naar de osteopaat, met hoge tevredenheid, haalt Muylle aan. Zo’n 40 procent van de patiënten geeft immers aan een osteopaat te raadplegen na doorverwijzing door een (huis)arts, waardoor de patiënten ook bespaard blijven van latere zware medische kosten. Ook binnen ziekenhuizen en revalidatietrajecten worden osteopaten voor de behandeling van lage rugpijn en nekpijn ingeschakeld, aangezien de efficiëntie van bepaalde behandelingen is aangetoond.

Wet-Colla

Het CD&V-Kamerlid wil dat er een erkenning komt voor het duizendtal osteopaten dat vandaag al is aangesloten bij een beroepsvereniging. Ze verwijst daarvoor naar het regeerakkoord, dat vraagt dat er “een oplossing” komt voor de erkenning van osteopaten en chiropractors voor de activiteiten die als “evidence based medicine” worden beschouwd. “Een master in de osteopathie, permanente bijscholing, en registratie zijn hierbij noodzakelijke voorwaarden om hen als volwaardige partner binnen de multidisciplinaire gezondheidszorg een plaats te geven”, aldus Muylle.

Op het kabinet van minister De Block valt te horen dat momenteel de wet-Colla tegen het licht wordt gehouden. Die wet dateert uit 1999 en heeft tot doel de algemene voorwaarden vast te leggen voor de uitoefening van niet-conventionele praktijken. Die evaluatie moet dan duidelijkheid brengen over hoe het dossier verder wordt aangepakt, aldus de woordvoerster van de minister. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content