Ongeval op skireis? Laat u geen onnodige ziekenhuiskosten aansmeren

Mediphone Assist waarschuwt voor onnodige ingrepen en hoge kosten bij een ski-ongeval. © Reuters

Mediphone Assist, de bijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, trekt aan de alarmbel: Oostenrijkse ziekenhuizen durven onnodige ingrepen te doen bij slachtoffers van een ski-ongeval.

Het wordt drummen op de skipistes volgende week, want de Belgische krokusvakantie valt samen met de krokusvakantie in bepaalde delen van Frankrijk en Nederland. Tel daar een matige sneeuwkwaliteit bij en je krijgt een groot risico op valpartijen.

Oostenrijkse privé-ziekenhuizen dicht bij de skipistes zien de slachtoffers van ski-ongevallen graag komen. Zij rekenen niet alleen hogere medische kosten aan dan Belgische ziekenhuizen, maar voeren soms ook onnodige ingrepen uit. Dat zegt Mediphone Assist, de bijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Onnodige ingrepen, hoge kosten

Het probleem stelt zich vooral in Oostenrijk. Daar zijn de reddingsdiensten op de skipiste vaak privé en dus ook verbonden aan een privé-ziekenhuis. Bij een ongeval is de overgang van de skipiste naar de operatietafel snel gemaakt, al is dat niet altijd de beste oplossing. “Elk jaar moet onze bijstandscentrale Mediphone Assist in discussie gaan met artsen om onnodige operaties te vermijden”, verklaart Christian Horemans, Expert Internationale Zaken bij de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

In maar liefst 15 procent van de dossiers is sprake van dergelijke discussies. Naar schatting lopen van januari tot april op die manier 100 tot 150 Belgen het risico op een dergelijke onnodige ingreep. Ook de kostprijs van zulke operaties swingt vaak de pan uit.

Horemans: “In een recent dossier van Mediphone Assist werd een prijs van 11.000 euro voorgesteld voor een operatie, terwijl dezelfde ingreep in België 1.500 euro zou kosten. Uiteindelijk werd de patiënt in kwestie naar België gerepatrieerd, waar artsen bevestigden dat een operatie niet nodig was.”

“Vragen stellen bij de kwaliteit van de geneeskunde”

Een dokter die een onnodige (en mogelijk schadelijke) operatie uitvoert, is dat wel verantwoord? Horemans: “De artsen van het Ziekenfonds stellen zich inderdaad vragen bij de kwaliteit van de geneeskunde die in die ziekenhuizen beoefend wordt. Stellen die dokters daar het welzijn van de patiënt wel boven economische belangen?”

Houd zeker rekening met deze drie tips als je naar de sneeuw trekt:

1.Wees voorbereid: neem je Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee

Op die kaart staat namelijk het nummer van de bijstandscentrale. Als je ze voorlegt in het ziekenhuis, wordt de rekening doorgestuurd naar het ziekenfonds. Ook handig: de kaart is gratis. “Elke Belg die verzekerd is, kan een Europese ziekteverzekeringskaart aanvragen”, licht Horemans toe. De ziekteverzekeringskaart kan na een telefoontje naar het ziekenfondsbinnen de tijdspanne van een paar dagen verkregen worden. Het is dus nog niet te laat.

2. Wat doen bij een ski-ongeval?

“Het belangrijkste is dat je, ook in Oostenrijk, de eerste zorgen nooit mag weigeren. Daarna moet je zo snel mogelijk de bijstandscentrale van je ziekenfonds verwittigen“, beveelt Horemans aan. Dat telefoonnummer staat op de achterkant van de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). “Het is heel belangrijk om dat meteen te doen. Als je te laat belt of te lang wacht, lig je misschien al op de operatietafel. Wanneer je belt, zal het medische team van de bijstandscentrale met de lokale arts overleggen en de beste medische aanpak proberen te garanderen.”

3.Een gewaarschuwd man…

Een ongeval is snel gebeurd, gelukkig doen enkele eenvoudige adviezen het risico op een blessure al flink dalen. “Een skihelm beschermt het hoofd tegen klappen bij een val of botsing en is sowieso sterk aangeraden, voor kinderen én volwassenen”, aldus Horemans.

Snowboarders doen er goed aan om polsbeschermers te dragen.

“Daarnaast is het erg belangrijk om de skipistes niet te verlaten. Dat is niet alleen erg gevaarlijk, maar bij een ongeval buiten de skipiste zal de bijstandscentrale het dossier ook weigeren.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content