Onderzoek KCE geeft geen uitsluitsel over 'eerlijke prijs' borstreconstructie

25/09/15 om 00:35 - Bijgewerkt om 00:37

De kostprijs van een autologe reconstructie, een borstreconstructie met eigen weefsel, hangt af van het uurtarief van de betrokken zorgverleners, waarover vandaag geen consensus bestaat.

Onderzoek KCE geeft geen uitsluitsel over 'eerlijke prijs' borstreconstructie

© iStock

Dat concludeert het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na een onderzoek rond de kostprijs. "Het is dan ook onmogelijk om op lange termijn te bepalen wat een redelijk ereloon is dat chirurgen voor deze ingreep mogen vragen."

Er heerst al enkele jaren ongenoegen over de soms heel hoge "esthetische supplementen" die patiënten moeten betalen voor een autologe reconstructie. Volgens een onderzoek van een Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) uit 2014 bedragen die supplementen gemiddeld 2.620 euro. De plastisch chirurgen vinden dat die supplementen gegrond zijn omdat het ereloon dat het Riziv hen betaalt (bv. 1.527 euro voor een reconstructie volgens de methode die het vaakst wordt toegepast in België) veel te laag ligt in verhouding tot de complexiteit en de zwaarte van de interventie.

Soms hoger soms lager

Omdat onderhandelingen tussen de chirurgen en het Riziv mislukten, werd aan het KCE gevraagd om berekeningen te maken, die kunnen dienen als basis voor discussie bij een (eventuele) herziening van de Riziv-tarieven. Omdat er voor artsen geen basis uurtarief bestaat dat door iedereen werd aanvaard, baseerden de KCE-onderzoekers hun berekeningen op hypothetische uurtarieven, die werden vermenigvuldigd met de interventieduur van de ingreep, die tien Belgische chirurgische teams gedurende drie maanden optekenden.

De resultaten zijn zeer uiteenlopend: voor de meeste gebruikelijke methode komt de prijs op 1.125 euro (dus lager dan de huidige Riziv-vergoeding) maar het gaat tot 2.584 euro. Daar komt mogelijk nog de prijs bij van aanvullende ingrepen, zoals een tepelreconstructie of littekencorrectie.

Het KCE "aanvaardde deze opdracht alleen omdat het Riziv zich, door de impasse in de onderhandelingen, in een delicate situatie bevond en dringend om een oplossing vroeg. De voorgestelde cijfers kunnen daarom enkel worden gebruikt als tijdelijke oplossing".

"Het echte antwoord op deze vraag moet komen van een globale herevaluatie van de medische erelonen."

(Belga/RR)

Onze partners