‘Nieuw voedsel’ binnenkort sneller op de markt

© iSource

Het Europees Parlement keurde vandaag een wetsvoorstel goed dat het makkelijker moet maken om nieuwe voedingsmiddelen, ofwel novel foods, zoals insecten op de markt te brengen.

Onder novel foods worden onder meer exotische producten verstaan die in verre landen al worden gegeten, maar bij ons nog niet gekend zijn of etenswaren die werden verkregen door nieuwe technologieën. Daarnaast worden ook insecten of gekloond voedsel aan dat lijstje toegevoegd.

De algemene regel omtrent de legalisatie van voeding lijkt simpel. Alle producten die in 1997 werden gegeten, de zogenaamde traditionele voedingsmiddelen, zijn samengevat in een lijst. Producten die na 1997 hun intrede doen, de novel foods of nieuwe voeding, moeten eerst worden onderworpen aan een uitgebreide controle door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Als ze veilig zijn bevonden, dan komen ze op de markt.

Maar volgens veel parlementsleden voldoet die wet niet meer aan de noden van deze moderne tijd, waar nieuwe trends in de voedingsindustrie om de haverklap hun intrede lijken te doen. Het duurt immers jaren voordat de procedure volledig is afgerond. Hoewel insecten dus al sinds 2012 worden gegeten in België, was er anno 2015 nog steeds geen Europees kader. Hetzelfde geldt voor genetisch gemanipuleerd voedsel. Daarnaast kost de procedure ook nog duizenden euro’s.

Eenvoudig en transparant

Het wetsvoorstel dat vandaag werd goedgekeurd, maakt de procedure die nieuwe voedingsproducten moeten doorlopen voordat ze op de markt komen eenvoudiger en transparanter. Zo wordt de duur van de toelatingsprocedure gehalveerd. Ook de kost van het registreren van een nieuw product zal dalen, maar met hoeveel is nog niet bekend. Daarnaast wordt duidelijk gedefinieerd wat novel food nu eigenlijk is. De vertrouwelijkheid op de veiligheidsstudies wordt ook opgeheven.

In totaal stemden 359 Europees Parlementsleden voor, 202 tegen en 127 parlementsleden onthielden zich van de stemming. Dat de wetgeving aangepast wordt, is voor Vlaanderen een goede zaak, zegt Mark Demesmaeker (N-VA). “Heel wat Vlaamse bedrijven zijn sterk in de ontwikkeling van innovatieve voedselsoorten. Dankzij de update van de Europese verordening wordt innovatie verder gestimuleerd, worden de administratieve lasten beperkt en de gegevensbescherming verbeterd.” Bart Staes (Groen) stemde tegen de tekst. Hij vindt dat er niet omzichtig genoeg omgesprongen wordt met vlees dat afkomstig is van gekloonde dieren of hun nakomelingen en met nano-materialen in voedsel. Dat zijn kunstmatige deeltjes die worden toegevoegd om de geur, smaak, kleur of textuur te veranderen. Volgens Staes had het parlement voor een verbod op nano-voedsel moeten pleiten tot het EFSA een juiste risicoanalyse had kunnen uitvoeren. “Die is er de dag van vandaag gewoonweg niet”, zegt hij. Vlees van gekloonde dieren had een specifiek etiket moeten krijgen, aldus Staes.

De wet moet wel nog goedgekeurd worden door de Raad van de Europese Unie, waarin de ministers zetelen die de verschillende EU-landen vertegenwoordigen. Als ze tegen het nieuwe wetsvoorstel stemmen, zullen beide partijen opnieuw moeten onderhandelen over de kwestie. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content