Minder vroeggeboortes sinds invoering rookverbod

15/02/13 om 07:13 - Bijgewerkt om 07:13

Sinds de invoering van het rookverbod, is het aantal vroeggeboortes in ons land gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt.

De invoering van het rookverbod heeft geleid tot een daling van het risico op vroeggeboorte. Dat blijkt uit een onderzoek geleid door Tim Nawrot, milieu-epidemioloog aan de Universiteit Hasselt. De professor spreekt van 360 vroeggeboortes minder per jaar in Vlaanderen. De resultaten werden gepubliceerd in de prestigieuze British Medical Journal.

In de jaren voor 2006 was het risico op vroeggeboorte - bevalling voor het einde van de 37ste week van de zwangerschap - vrij constant, vertelt Nawrot. Maar na de invoering van het rookverbod in restaurants, in 2007, daalde het risico op vroeggeboortes met 3,13 procent.

Met het rookverbod in eetcafés in 2010 nam dat risico met nog eens 2,65 procent af. In totaal daalde het risico op vroeggeboorte dus met zowat 6 procent, wat overeenkomt met 360 vroeggeboortes minder per jaar.

"We hebben ook naar andere mogelijke verklaringen gekeken, zoals een verandering van medicatie of een verandering in de leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, maar die bleken geen verklaring te bieden", zegt Nawrot nog. Een studie in Schotland leverde overigens gelijkaardige resultaten op.

Voor het onderzoek werden meer dan 606.877 geboortes in Vlaanderen, die tussen 2002 en 2011 werden geregistreerd door het Centrum voor Perinatale Epidemiologie, in rekening gebracht.

"De studie bekijkt of de invoering van het rookverbod ook echt invloed heeft op het gezondheidspatroon van de bevolking. Roken wordt minder aanvaard en mensen stoppen ook meer met roken", voegt professor Nawrot nog toe.

Nawrot publiceerde eerder al een vijftal artikels over onder andere luchtvervuiling in het Britse medische tijdschrift The Lancet. (Belga/EE)

Onze partners