Minder hiv-diagnoses in 2015, maar wel stijging bij homomannen

21/11/16 om 09:55 - Bijgewerkt om 10:08

Vorig jaar zijn er 4,7 procent minder nieuwe gevallen van hiv vastgesteld in België. Bij homoseksuele mannen ging het aantal met 5 procent naar omhoog na een forse daling in 2014.

Minder hiv-diagnoses in 2015, maar wel stijging bij homomannen

Studenten tonen rode aidslintjes © REUTERS

Vorig jaar zijn in België per dag gemiddeld 2,7 nieuwe gevallen van hiv - het virus dat aids veroorzaakt - vastgesteld. Dat is een daling van 4,7 procent tegenover het jaar voordien, toen er ook al een daling was. Zo meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Het instituut waarschuwt tegelijk dat het aantal diagnoses hoog blijft en niet altijd overeenkomt met het effectieve aantal besmettingen.

Hiv treft in ons land voornamelijk mannen die seks hebben met mannen (MSM), Het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij homoseksuele mannen steeg met 5 procent ten opzichte van 2014. 'Terwijl de afgelopen vijftien jaar een opwaartse trend werd gezien was er vorig jaar een daling, die zich in 2015 niet heeft voortgezet', stelt het WIV. 'Deze groep is nu goed voor 50 procent van de diagnoses.'

Infecties na heteroseksuele seks namen af met 11 procent tussen 2014 en 2015. Mannen en vrouwen die het virus opliepen via heteroseksuele contacten en vooral afkomstig zijn van Sub-Sahara-Afrika zijn wel een tweede risicogroep. 45 procent van de vorig jaar geteste heteroseksuelen was afkomstig van Sub-Sahara-Afrika.

In Vlaanderen daalt het aantal nieuwe hiv-diagnoses wel, al gaat het daar om veeleer lage aantallen. Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert voorzichtig positief op de cijfers. 'We denken dat de combinatiepreventie aanslaat. Dat gaat dan om de klassieke middelen, zoals het verspreiden van condooms, campagnes rond veilig vrijen, maar ook mensen aansporen om zich te laten testen', zegt Boris Cruyssaert.

'Ook medicatie is een element. Die doet de virale lading in een persoon dalen, wat de kans op overdracht bij onbeschermde seks doet dalen. 96 procent van wie wordt opgevolgd in referentiecentra, heeft een gecontroleerde virale lading.' Sensoa denkt dat het aantal toekomstige infecties verder zal dalen doordat de minister van Volksgezondheid besliste medicatie na diagnose meteen terug te betalen, wat de virale lading en kans op overdracht verlaagt. (BELGA/JVL)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info