Minder doden bij operatie op maandag

06/06/13 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Moet u onder het mes? Maak dan een afspraak om op maandag op de operatietafel te liggen.

Minder doden bij operatie op maandag

© Thinkstock

De overlevingskansen bij een operatie in het begin van de week zijn immers groter dan bij een operatie op donderdag, laat staan op vrijdag. En niet zo'n beetje. Wie op maandag onder het mes gaat, heeft 44 procent minder kans op overlijden dan een iemand die op vrijdag op de operatietafel belandt. Dat wijst toch een Brits onderzoek dat in het gezaghebbende BMJ is gepubliceerd, uit.

Maar misschien dacht u dat er op vrijdag gewoon meer risicovolle operaties gebeuren. Niet dus. De onderzoekers bestudeerden maar liefst meer dan vier miljoen operaties in het Verenigd Koninkrijk over een periode van 2008 tot 2011. Het ging alleen om niet-urgente operaties die vooraf waren ingepland. Dit Britse onderzoek is opvallend uitgebreid. Eerder onderzoek bestudeerde wel overlijdens op de operatietafel, maar hield niet altijd rekening met een termijn nà de operatie. Vooral de eerste 48 uur na een operatie zijn echter kritisch, aangezien de meeste complicaties zich dan voordoen.

Uit het Britse onderzoek bleek dat 27 582 patiënten het leven lieten tijdens de operatie of tot 30 dagen na de operatie. Dat betekent dat 6,7 patiënten per 1.000 operaties het ziekenhuis niet levend verlieten. Alleen waren die overlijdens niet gelijkmatig over de week en de weekends verdeeld. Een verdere analyse wees uit dat de vrijdag en de weekends letterlijk dodelijk(er) zijn. Elke dag na maandag neemt de kans om te overlijden toe met een factor van 1,09. Meer nog. Iemand die in het weekend wordt geopereerd, heeft 88 procent meer kans om te overlijden dan iemand die op maandag voor chirurgie kiest.

Natuurlijk hebben de onderzoekers naar een verklaring gezocht. Zij vermoeden dat het verschil niet zozeer in de operatie zelf ligt, als wel in de opvolging nà de operatie. De meeste complicaties doen zich binnen de 48 uur na een operatie voor. Voor iemand die op vrijdag, zaterdag of zondag wordt geopereerd, betekent dit dat die complicaties zich in het weekend gaan voordoen. Tijdens het weekend is er echter minder personeel in het ziekenhuis en werken er relatief meer assistenten die veel minder ervaring hebben dan oudere artsen.

Lees meer over:

Onze partners