‘MERS-virus verspreidt zich mogelijk via honden en katten’

© iStock

Wetenschappers onderzoeken of er naast kamelen ook honden en katten drager kunnen zijn van het dodelijke MERS-virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt intussen van een “internationale bedreiging”.

Dr. Thomas Briese van de Columbia University in New York, dezelfde man die ontdekte dat kamelen drager kunnen zijn van het MERS-virus, spreekt nu ook over honden en katten. Hij wil het onderzoek uitbreiden naar huisdieren omdat veel mensen die niet in contact kwamen met kamelen ook ziek zijn geworden. Geiten en schapen testten negatief op het virus. Aangezien mensen een intiemer contact hebben met hun huisdieren dan met wilde dieren, wil hij het zeker niet uitsluiten. Dat meldt The Independent.

Wetenschappers tasten voorlopig nog in het duister over de manier waarop het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) zich verspreidt. Desalniettemin maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich grote zorgen en spreekt het van een “internationale bedreiging”.

600 gevallen en 200 doden wereldwijd

Sinds de ontdekking van MERS in 2012 in Saoedi-Arabië, is er al sprake van bijna 600 gevallen en 200 doden wereldwijd. Wetenschappers waarschuwen bovendien dat het virus zich niet enkel in Saoedi-Arabië manifesteert. Ook in Nigeria, Ethiopië en Tunesië zijn gevallen bekend, officiële doden zijn er in die regio’s nog niet.

In de westerse landen duikt het virus eveneens op: er is al een tweede Nederlander besmet geraakt na een reis naar Saoedi-Arabië. Een broer en zus sliepen er samen op een hotelkamer en raakten bij het bezoeken van een dromedarissenboerderij vermoedelijk besmet. De twee zijn volgens de Nederlandse krant De Telegraaf al aan de beterhand.

In de VS telde men in mei het derde MERS-geval, daar kwam een man in contact met iemand anders die de infectie eveneens in Saoedi-Arabië had opgelopen. Tot slot is het MERS-virus ook opgedoken in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Griekenland. De Wereldgezondheidsorganisatie trekt daarmee aan de alarmbel en houdt de situatie nauwlettend in het oog.

Oplossing in de aantocht?

Er is echter ook goed nieuws. Uit een studie door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, KU Leuven en het Erasmus MC in Rotterdam, blijkt dat vier bestaande medicijnen het MERS-virus afremmen in het labo. Het betreft het malariamedicijn Chloroquine, het antipsychoticum Chlorpromazine, het anti-diarreemiddel Loperamide en de hiv-remmer Lopinavir. De onderzoekers testten de medicatie uit op besmette cellen, met positieve resultaten tot gevolg. Als volgende stap willen de wetenschappers de testen uitvoeren op dieren. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content