Menstrueren is niet noodzakelijk voor de gezondheid

© iStock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Je menstruatie uitstellen is vrij eenvoudig en bovendien niet schadelijk.

Vroeger ging men ervan uit dat menstrueren noodzakelijk is voor de gezondheid: het zou je lichaam op de één of andere manier van onzuiverheden reinigen. Dat klopt helemaal niet. De menstruatie is het gevolg van een samenspel van hormonen. De binnenbekleding van de baarmoeder wordt in de eerste helft van de menstruele cyclus opgebouwd en aangedikt om een bevruchte eicel te ontvangen. Vindt geen bevruchting plaats, dan wordt dat slijmvlies in de tweede helft van de cyclus weer netjes afgebroken en uitgestoten. Dat gaat met bloedverlies gepaard.

Niet voor eeuwig

Bij de ontwikkeling van de eerste anticonceptiepillen in de jaren 60 hield men rekening met het bijgeloof. De pil werd zo geconcipieerd dat na 3 weken inname een bloeding optreedt in de pilstopweek. Dat is geen echte menstruatie (de pil onderdrukt immers de eisprong), maar een dervingsbloeding die door de synthetische hormonen in de pil wordt uitgelokt. De wetenschappers hadden evengoed een pil kunnen ontwerpen zonder die maandelijkse bloeding, maar dan was het gigantische succes zeker uitgebleven. In de jaren 60 zou geen enkele vrouw een pil geslikt hebben die de menstruatie onderdrukt. Nu het bijgeloof eindelijk wegebt, komen nieuwe anticonceptiepillen op de markt die je minder lang of minder vaak doen menstrueren.

Je kunt je menstruatie niet eeuwig uitstellen: na enkele maanden word je vanzelf geconfronteerd met tussentijds bloedverlies. Uitstellen plan je het best vooraf met het oog op de periode waarin je zeker niet wilt menstrueren.

Uitsteltips voor pilgebruiksters

Wie een klassieke monofasische pil neemt (21 tabletjes met dezelfde samenstelling en dezelfde kleur), gevolgd door een pilstopweek van 7 dagen, slaat de pilstopweek gewoon over en begint meteen aan een nieuwe strip. Je zal niet menstrueren. Op die manier kun je diverse pilstrips na elkaar innemen. Gebruik je een pil met 28 tabletten waarbij de laatste neppillen zijn, dan laat je de neppillen zitten en start je een nieuwe strip na het laatste tablet met hormonen. Uitstellen lukt het best met een monofasische pil (alle pillen 1 kleur). Neem je een andere, dan is het makkelijkst om tijdelijk over te schakelen op een monofasische pil die je meteen inneemt na je laatste vertrouwde pil. Na de menstruatievrije periode neem je gewoon je vertrouwde pil weer in.

Uitsteltips voor ringdraagsters

Gebruik je een vaginale ring, dan moet je de ring na 3 weken direct vervangen door een nieuwe. Zonder ringloze week heb je ook geen menstruatie.

Uitsteltips voor wie geen hormonaal voorbehoedsmiddel gebruikt

In dit geval ga je toch beter enkele maanden aan de pil en volg je de hiervoor beschreven tips. Er bestaat wel een speciaal hormoonpreparaat dat je arts kan voorschrijven, maar dat bevat meer hormonen dan de gewone pil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content