Meer kindvriendelijke medicijnen nodig

05/12/14 om 07:00 - Bijgewerkt op 04/12/14 om 15:05

Veel geneesmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen daar ze ofwel te groot zijn om door te slikken, of de dosis veel te hoog is. Er is daarom nog heel wat werk aan de winkel voordat kindvriendelijke geneesmiddelen beschikbaar zullen zijn, zo blijkt uit Nederlands onderzoek waarover Artsenkrant bericht.

Meer kindvriendelijke medicijnen nodig

© iStock

Na inventarisatie van de Nederlandse markt, bleek slechts de helft van de geneesmiddelen geregistreerd voor gebruik bij kinderen. Voor jongere kinderen was dat zelfs minder dan de helft. De farmaceutische industrie laat immers veel geneesmiddelen niet registreren voor gebruik bij kinderen omdat het benodigde onderzoek moeilijk en duur is en/of de kosten niet altijd terugverdiend kunnen worden.

Over- of onderdosering

Bovendien bleek de registratie niet altijd te waarborgen dat een formulering van een bepaald geneesmiddel geschikt was voor alle leeftijden waarvoor het werd geregistreerd. De auteur geeft het voorbeeld van een geneesmiddel voor één-jarigen dat enkel in grote tabletten verkrijgbaar is en dus eerst moet worden gesplitst vóór gebruik. Ook als kinderen de speciale kinderdrankjes niet lusten of de tablet niet in één keer doorgeslikt krijgen, moeten tabletten worden verkleind.

Het onderzoek toont daarbij aan dat het gebruik van een officiële tabletsplitter zoals die in de handel te vinden is, vaak zorgt voor een over- of onderdosering omdat de tablet vaak niet in twee gelijke helften wordt verdeeld. In sommige gevallen was er zelfs sprake van een afwijking van 40 procent. Uiteindelijk bleek het breken met de hand betrouwbaarder dan halveren met splitters of een keukenmes. Ouders wordt daarom aangeraden om hun problemen met het toedienen van een geneesmiddel te bespreken met de arts of apotheek in plaats van zelf een oplossing te zoeken.

Verkruimeld

Hoewel dat niet de bedoeling is en het in de bijsluiter eigenlijk niet wordt toegelaten, worden geneesmiddelen soms willens nillens toch verkruimeld, ingenomen met een klein beetje voedsel of drinken, of zelfs door het eten of drinken gemengd. Vooral omdat het kind het geneesmiddel anders (liever) niet wil innemen. Van veel geneesmiddelen is echter niet bekend of ze wel veilig samen met voedsel kunnen worden ingenomen. Volgens het onderzoek is het daarom belangrijk dat de toediening met een klein beetje voedsel niet wordt verboden in de bijsluiter zolang er geen directe aanwijzingen zijn dat dat van invloed zal zijn op de werkzaamheid van het geneesmiddel.

Van nukkige kinderen gesproken; volgens het Nederlandse onderzoek verkiezen kinderen van één tot vier jaar het innemen van een kleine tablet van 4 millimeter of een helder drankje (stroop) boven een poeder of een troebel drankje (suspensie). Er zijn echter nog nauwelijks van die mini-tabletten als geneesmiddel geregistreerd. Als vitaminepreparaat zijn ze wel ruim voorhanden.

Patrick De Neve (Artsenkrant)

Lees meer over:

Onze partners