Meer dan helft van Europeanen is te dik

03/12/14 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

53 procent van de Europeanen kampt met overgewicht. Vooral de financiële crisis heeft bijgedragen tot de opmars van obesitas.

Meer dan helft van Europeanen is te dik

© /

Meer dan de helft van de Europeanen is te dik. Uit een nieuw rapport van de Europese Commissie en de OESO blijkt dat 53 procent van de Europeanen met overgewicht of zwaarlijvigheid kampt. Het rapport suggereert dat de financiële crisis mogelijk heeft bijgedragen aan de opmars van obesitas.

Het rapport focust vooral op zwaarlijvigheid, een risicofactor voor gezondheidsproblemen van diabetes over hart- en vaatziekten tot hoge cholesterolwaarden. Het aantal obese Europeanen is in een decennium gestegen van één op acht naar één op zes in 2012 (16,7 procent).

Laaggeschoolden en kansarmen

Ook in België blijft obesitas toenemen, maar niet zo snel als bijvoorbeeld in Frankrijk of Luxemburg. Met 13,8 procent blijft België ook onder het Europees gemiddelde.

Obesitas komt vaker voor bij laaggeschoolden en kansarmen. Uit gegevens uit landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Finland blijkt echter ook dat er een verband is tussen tijdelijke financiële problemen en obesitas. Mensen lopen een verhoogd risico in een periode van financiële moeilijkheden, ongeacht hun inkomen of vermogen.

Maar de crisis heeft volgens het rapport ook enkele positieve gevolgen voor de volksgezondheid. Zo is de mortaliteit als gevolg van verkeersongevallen in de jaren na de crisis sneller gedaald dan in de jaren daarvoor en is de blootstelling aan luchtvervuiling na de crisis verminderd. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners