Medicatiebom geneest baby's van aidsvirus

06/03/14 om 03:43 - Bijgewerkt om 03:43

In de VS is een met HIV-besmette baby virusvrij door massieve doses aidsremmers vlak na de geboorte. Het is de tweede keer dat men daarin slaagt. Dat opent perspectieven voor tienduizenden andere aidsbaby's.

Medicatiebom geneest baby's van aidsvirus

Een baby met aids in Vietnam. © REUTERS

Het kind, een meisje dat geboren werd in Californië, heeft een moeder die besmet was met HIV, het virus dat aids veroorzaakt, meldt The New York Times. De moeder had nagelaten om tijdens haar zwangerschap de virusremmers te nemen die doorgaans worden voorgeschreven om ongeboren kinderen tegen besmetting te beschermen.

De baby bleek bij de geboorte seropositief. De dokters begonnen meteen een agressieve behandeling met de antiretrovirale medicijnen AZT, 3TC en Nevirapine. Negen maanden later is er in het meisje geen spoor meer van het virus terug te vinden, al aarzelen de dokters om haar 'genezen' te noemen, omdat ze nog steeds aidsremmers inneemt.

In goeie gezondheid

Elders in de VS was er al een gelijkaardig geval bekend. Het gaat om een kind uit Mississippi waarvan de naam en het geslacht niet bekendgemaakt zijn. De moeder had tijdens de zwangerschap evenmin aidsremmers gebruikt.

Ook dat kind kreeg binnen de 30 uur na de geboorte een medicatiebom toegediend. Achttien maanden later daagde het echter niet meer op voor doktersafspraken en gaf de moeder het vijf maanden lang geen medicijnen meer.

Toen de dokters het kind uiteindelijk terugzagen, stelden ze tot hun eigen verwondering vast dat het virusvrij was. Het kind is nu drie jaar oud en in goeie gezondheid.

Betere behandeling

Die twee gevallen geven wetenschappers goeie hoop dat ze pasgeboren aidsbaby's succesvol kunnen behandelen met massieve doses antiretrovirale medicijnen. Vijf soortgelijke gevallen worden momenteel gevolgd in Canada en drie in Zuid-Afrika. Binnenkort gaat ook een proefprogramma met vijftig besmette baby's van start.

Verloopt dat allemaal succesvol, dan bestaat de kans dat de naar schatting 300.000 baby's die elk jaar geboren worden met HIV naar een beter behandeling mogen uitkijken. De meeste daarvan komen niet ter wereld in het Westen, waar seropositieve moeders nog tijdens de zwangerschap met medicatie behandeld worden, wat de kans op overdracht van het virus aanzienlijk verkleint, maar in de ontwikkelingslanden.

Lees meer over:

Onze partners