Kom op tegen Kanker wil voetbalstadions en pretparken rookvrij maken

© iStock

In een actieplan pleit Kom op tegen Kanker onder meer voor het volledig rookvrij maken van open semipublieke ruimtes, zoals pretparken, treinperrons en voetbalstadions.

Er kunnen nog meer maatregelen worden genomen om de gezondheid te beschermen van mensen die passief roken. Dat stelt Kom op tegen Kanker. In een actieplan pleit de organisatie onder meer voor het volledig rookvrij maken van open semipublieke ruimtes, zoals pretparken, treinperrons en voetbalstadions.

De faculteit rechtsgeleerdheid van de KU Leuven is op vraag van Kom op tegen Kanker nagegaan of het juridisch mogelijk is om de zogenaamde meerokers nog beter te beschermen. Uit dat onderzoek blijkt nu dat het passief roken wel degelijk verder beperkt kan worden. Kom op tegen Kanker heeft de besluiten van die lijvige studie omgezet in een actieplan, dat vrijdag wordt voorgesteld.

Belgische profclubs

Een van de opvallende punten in dat plan is de oproep aan uitbaters om (half)open semipublieke ruimtes volledig rookvrij te maken. Zo pleit de organisatie onder andere voor rookvrije voetbalstadions. Onder meer Club Brugge en Anderlecht zijn al tot die maatregel overgegaan, maar de andere Belgische profclubs krijgen nu de vraag om dat voorbeeld te volgen. In een latere fase moeten ook de andere sportmanifestaties in open lucht volledig rookvrij worden.

Naast sportstadions hoopt Kom op tegen Kanker ook de treinperrons rookvrij te maken. Daarnaast roept de organisatie op om de sigaret eveneens te bannen uit pretparken, dierentuinen en andere openbare plaatsen waar veel kinderen komen.

Auto met kinderen aan boord

Kom op Tegen Kanker gaat bij die voorstellen uit van de vaststelling dat partijen onderling via een contract tot een rookverbod kunnen komen, ook als zo’n verbod wettelijk niet is opgelegd. De organisatie wil de komende jaren dan ook zo veel mogelijk van die contractuele rookverboden promoten.

Daarnaast pleit Kom op Tegen Kanker ook voor een betere bescherming van mensen die in een privéwoning zijn tewerkgesteld, zoals thuisverpleegkundigen en huishoudhulp. Zij vallen momenteel buiten de rookwet, maar de Leuvense onderzoekers stellen dat het “geoorloofd” is dat de inwoners van de woning zich ertoe verbinden niet in hun bijzijn te roken. Voorts wordt gevraagd om niet-rokende bewoners van gesloten centra als gevangenissen en asielcentra beter te beschermen.

Tot slot schaart de organisatie zich ook achter de oproep om roken in een auto te verbieden als er kinderen aan boord zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content