Kinderen onderbreken televisiekijken best voor korte wandeling

31/08/15 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Kinderen die langdurig televisie kijken, kunnen het risico op diabetes verminderen door regelmatig een korte wandeling te maken.

Kinderen onderbreken televisiekijken best voor korte wandeling

Meisje kijkt tv © Istock

Kinderen die uren voor de televisie hangen of een andere activiteit langdurig zittend uitvoeren, lopen meer kans op obesitas en diabetes. De duur van die zittende activiteit beperken is de boodschap. Maar in een cultuur waarin televisie en internet domineren, is dat niet evident. Onderzoekers stellen daarom voor op zijn minst een korte pauze in te lassen bij het televisiekijken en dan een wandelingetje te maken.

Een wandeling van drie minuten verbetert de bloedsuikerspiegel bij kinderen al gevoelig, stelden ze vast. Daardoor daalt het risico op diabetes.

Enkele minuten

'Als je een lange periode van zitten onderbreekt voor enkele minuten van gematigde activiteit, dan kan dat op korte termijn voordelig zijn voor het metabolisme van het kind', zegt de Amerikaanse onderzoeker Jack Yanovski. 'We weten dat 30 minuten of meer bewegen met gematigde intensiteit de gezondheid en het metabolisme van kinderen verbetert, maar kleine gedragsveranderingen zoals korte wandelpauzes kunnen ook al bepaalde voordelen bieden.'

De studie onderzocht 28 kinderen van 7 tot 11 jaar oud met een normaal lichaamsgewicht. De ene dag keken ze drie uur ononderbroken televisie, de andere dag lasten ze een wandelpauze van 3 minuten in. Vóór de test dronken ze een suikerhoudende drank zodat de onderzoekers konden meten hoe hun lichaam de suiker verwerkte.

Obesitas

Na de televisiesessie met de wandelpauze bleek het bloedsuiker- en insulinepeil bij de kinderen lager te zijn dan na de sessie zonder pauze. 'Aanhoudend sedentair gedrag na een maaltijd vermindert de capaciteit van de spieren om de suiker uit de bloedstroom te helpen verwijderen', zegt collega-onderzoeker Britni Belcher. Dat verplicht het lichaam om meer insuline aan te maken, wat het risico op diabetes type 2 verhoogt. 'Onze bevindingen geven aan dat zelfs korte actiepauzes deze negatieve gevolgen helpen overwinnen, althans op de korte termijn.'

Het onderzoek werd uitgevoerd door de National Institutes of Health (NIH) in de VS en verscheen in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

In de VS lijdt 17 procent van de kinderen en tieners aan obesitas. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners