'Inname van extra vitamines onnuttig en zelfs schadelijk'

29/06/15 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

De extra inname van vitamines is vaak niet nuttig en kan zelfs schadelijk zijn, concludeert de Hoge Gezondheidsraad.

'Inname van extra vitamines onnuttig en zelfs schadelijk'

vitamines © Istock

Te veel vitamines en spoorelementen (mineralen waarvan slechts sporen in het menselijk lichaam aanwezig zijn) opnemen is vaak niet nuttig en kan bovendien schadelijk zijn. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad zijn voedingsaanbevelingen voor die nutriënten herzien en vastgelegd wat de maximale hoeveelheden zijn die kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen of op de markt kunnen worden gebracht in voedingssupplementen.

'Tot nu toe was enkel een bovengrens aangegeven waarna de nutriënten schadelijk zijn. We weten ondertussen echter dat een extra inname van nutriënten vaak niet nuttig is en zelfs schadelijk kan zijn', aldus HGR-expert Guy De Backer (UGent).

Prostaatkanker

Zo wordt vitamine E in verband gebracht met prostaatkanker, kan een teveel aan ijzer tot leverproblemen leiden en een 'overdosis' vitamine D nierstenen veroorzaken. 'Vitamine D zit in de lift en wordt aangeprezen voor bijvoorbeeld de preventie van hart- en vaatziekten of tegen het verouderingsproces, maar het is eigenlijk niet bewezen dat dat allemaal wel klopt', aldus De Backer.

'Wat we wel weten is dat vitamine D helpt bij de preventie van osteoporose en goed is voor het afweersysteem, en daarvoor hebben we 10 tot 15 microgram vitamine D per dag nodig. Meer opnemen kan zelfs schadelijk zijn.'

Melk en brood

Het is dan ook belangrijk om een evenwicht te vinden en een goed voedingspatroon te hebben. Bovendien worden in producten zoals melk (vitamine D) en brood (jodium) al bij de productie nutriënten toegevoegd.

'We willen met deze herziening vooral aan de industrie vragen om niet te overdrijven met de nutriënten', zegt De Backer. 'Het is nu aan DG4 (het Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding, red.) van de FOD Volksgezondheid om met deze aanbevelingen rekening te houden als het nieuwe regels rond nutriënten opstelt.' (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners