Implantaat ook efficiënt voor doofheid langs één kant

© .

Sommige patiënten met eenzijdige doofheid hebben ook baat bij een cochleair implantaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen blijkt dat sommige patiënten met eenzijdige doofheid ook baat hebben bij een cochleair implantaat.

Er is echter geen terugbetaling, zoals dat wel voor doofheid aan beide oren het geval is. Patiënten met doofheid langs één kant kunnen last hebben van oorsuizen. Eén op de duizend nieuwgeborenen en één op 10.000 volwassenen per jaar is eenzijdig doof.

Oorsuizen

Veertig procent van de volwassenen heeft daarbij een ernstige vorm van oorsuizen, die een ernstige daling van de levenskwaliteit kan inhouden. Die laatste groep patiënten, met doofheid langs één kant met oorsuizen die het gevolg is van de doofheid, is echter flink gebaat bij een cochleair implantaat, blijkt uit onderzoek van het UZA.

“Wat betreft oorsuizen daalde op een schaal van 0 tot 10 de last van 8,45 naar 2,17. Die daling bleef stabiel doorheen de jaren”, zegt chirurg en onderzoeksleider Paul Van de Heyning.

Levenskwaliteit

“De hinder voor de levenskwaliteit nam globaal gezien met 50 procent af.” Een cochleair implantaat, dat geluid via een externe ontvanger rechtstreeks aan de gehoorzenuw doorgeeft, kost 20.400 euro en is volgens Van de Heyning effectief, al is er momenteel geen terugbetaling door het Riziv.

“De precieze kostprijs per gewonnen kwaliteitsvol levensjaar is nog niet bepaald. De persoon van het college binnen het Riziv is echter goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het vakgebied van implantatie”, aldus de hoogleraar. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content