Hoge Gezondheidsraad: ‘Borstvoeding altijd beste optie’

borstvoeding © Getty Images/Caiaimage

Voor voldragen zuigelingen en ook voor premature pasgeborenen is borstvoeding – vers, ingevroren of eventueel gepasteuriseerd – de eerste keuze voeding voor haar kind. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een advies.

De aanbevelingen van de HGR betreffen voornamelijk de specifieke situatie van prematuren met een zwangerschapsleeftijd van 28 weken en/of een zeer laag geboortegewicht (minder dan 1 kilogram) op een dienst Neonatal Intensive Care (NIC) en het gebruik van afgekolfde melk gegeven door een moeder aan haar prematuur geboren kind dat nog in het ziekenhuis verblijft.

De HGR vindt dat het exclusief voeden van prematuren met moedermelk moet worden bevorderd. ‘Melk van de eigen moeder – vers, ingevroren of eventueel gepasteuriseerd – is de eerste keuze voeding voor haar kind. Bij een gebrek aan melk van de eigen moeder is evenwel donormelk te verkiezen boven kunstvoeding voor prematuren.’

De behandeling van de afgekolfde melk moet volgens goed omschreven voorschriften verlopen, benadrukt de HGR. ‘Elke interventie voor strengere hygiënemaatregelen en een betere infectiepreventie tijdens het afkolven en bewaren van de melk moedigen we aan’, luidt het advies.

‘Ondanks het in acht nemen van deze regels blijft er een risico van besmetting met ziektekiemen bestaan. Een bacteriologische controle van de melk van de eigen moeder moet in alle diensten voor neonatale intensieve zorgen worden uitgevoerd’, luidt het. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content