Hoe meer regels gezin heeft, hoe gezonder kinderen leven

18/11/14 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Televisie, videspelletjes, computer, eten: hoe meer regels hiervoor bestaan in een gezin, hoe gezonder de kinderen zelf gaan leven. Dat bevestigt nieuw onderzoek.

Hoe meer regels gezin heeft, hoe gezonder kinderen leven

Kinderen snoepen voor televisie © Istock

De Universiteit van Indiana (VS) deed een nieuwe analyse van een groot obesitasonderzoek in de staten Illinois, Indiana en Kentucky. Dat bevatte gegevens over drieduizend negen- tot veertienjarigen.

De nieuwe analyse ging na hoeveel tijd kinderen van hun ouders krijgen om televisie te kijken, videospelletjes te spelen en achter de computer te zitten. Ook de afspraken over wat ze wel en niet mochten eten namen de onderzoekers onder de loep.

Minder fastfood

Kinderen uit gezinnen met duidelijke, gezonde afspraken maken ook voor zichzelf gezondere keuzes, blijkt uit de resultaten. Bijvoorbeeld kinderen uit gezinnen met duidelijke afspraken over gezond eten, zijn minder snel geneigd om fastfood te eten en gaan sneller voor fruit en groenten kiezen dan wie uit een gezin komt zonder dergelijke richtlijnen.

In de VS heeft 70 procent van de volwassenen overgewicht; bij een derde van de volwassenen is sprake van obesitas.

"Obesitas bij kinderen is een echte gezondheidscrisis geworden", zegt hoofdauteur Alyssa Lederer. "Als onderzoekers zoeken we wat we kunnen doen om de tol minder zwaar te maken."

Bij jonge kinderen is een kentering zichtbaar: het aantal kinderen van twee tot vijf jaar oud met obesitas is in tien jaar tijd met 43 procent gedaald, de eerste grote daling. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners