Hoe houd je een onschuldige verkoudheid en echte griep uit elkaar?

Verkoudheid © Istock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Aan griep kun je een infectie van de hartspier overhouden. Maar hoe houd je een onschuldige verkoudheid en een echte griep uit elkaar?

Verkoudheid

– Niezen

– Verstopte neuzen

– Je voelt je niet lekker

– Lichte temperatuurstijging, beneden 38°C (soms)

Soms ook

– Keelpijn

-Hoest

-Hoofdpijn

-Oorpijn

Griep (influenza)

– Plotse aanvang

– Je voelt je echt ziek

-Je voelt je uitgeput

– Koorts boven 38°C

– Kouderillingen

– Spierpijn

– Hoofdpijn

– Hoest

Soms

– Verstopte neus

Bij een verkoudheid is de oorzaak een rhino- of neus-virus, een verzameling van ongeveer 100 soorten, die allemaal vrij onschadelijk zijn. Na een goede week ben je doorgaans weer de oude. Bij griep is één virussoort de oorzaak van alle ellende: het influenzavirus. Deze familie telt veel varianten, die ook nog eens frequent van uitzicht veranderen. Van de ene griep ben je al zieker dan van de andere, en niet iedereen reageert even fel. Die weerstand hangt onder meer samen met de immuniteit die je opgebouwd hebt tegen varianten waarmee je op een natuurlijke wijze besmet bent geraakt en met de varianten waartegen je ooit bent ingeënt.

Nek als grens

Een eenvoudige regel kan je aardig op weg helpen om het onderscheid te maken tussen griep (influenza) en een verkoudheid: neem de nek als grenslijn. Zolang de klachten boven de nek liggen, zoals een lopende of verstopte neus en eventueel wat hoofd-, keel- of oorpijn, is er waarschijnlijk niets ernstigs aan de hand.

Liggen de klachten lager, in de luchtpijp, longen en spieren, dan heb je hoogstwaarschijnlijk griep, zeker als je ook nog koorts hebt en wat kortademig bent terwijl je neus toch niet verstopt is. Die kortademigheid is een belangrijk symptoom, want ze kan op een infectie van de hartspier wijzen. Het hart kan net als zovele andere spieren in je lichaam besmet raken. Spierpijn is een vrij typisch symptoom bij griep, maar een infectie van de hartspier veroorzaakt geen spierpijn, wel kortademigheid. Die wijst erop dat het hart niet in zijn normale doen is en niet dezelfde hoeveelheid arbeid kan verzetten als je gewoon bent.

Mag je sporten?

Kortademigheid tijdens een virale infectie is daarom een signaal om zeker niet te gaan sporten. Rustig bewegen mag, maar de extra belasting van een training kan schade aan het hart veroorzaken. Doe het rustig aan tot het weer beter gaat en forceer je vooral niet wanneer je opnieuw begint te trainen. Maar zolang de klachten boven de nek liggen, is er waarschijnlijk niets aan de hand en mag je sporten.

Dat je de ziekte kunt ‘uitzweten’ door stevig te sporten, is een fabel. Het zijn de afweercellen die de virussen uitroeien en dat vraagt wat tijd. Bij de meeste mensen heeft sporten wel een algemeen positief effect op de afweer. Wie geregeld sport, zonder zich te forceren, wordt gemiddeld minder vaak verkouden dan wie weinig of niet beweegt. Voor topsporters ligt dat anders. De intensieve trainingen en wedstrijden zetten hun afweer onder druk, waardoor ze zelfs extra gevoelig worden voor infecties. Een griepvaccinatie is voor hen geen slecht idee en uiteindelijk voor iedereen.

Bron: Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content