Hoe gezond is kokosolie echt?

© iStock

Heel wat mensen vervangen hun gezonde plantaardige oliën door de ‘nog gezondere’ kokosolie. Maar is dat wel verstandig?

Kokosolie is overal: in de keuken én in de badkamer. De olie wordt ongekende gezondheidsvoordelen toegedicht en het zou ook heilzaam zijn voor huid en haar. Hoe komt het dan dat we dit wondermiddel niet eerder hebben ontdekt? Eén antwoord: marketing.

Heel wat mensen vragen zich niettemin af of ze de traditionele oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie, nu de keukendeur uit moeten gooien en vervangen door de veel geprezen kokosolie? De wetenschap biedt het beste antwoord.

Middellangeketenvetzuren

In een meta-analyse van 21 studies, die dit jaar in het vakblad Nutrition Reviews werd gepubliceerd blijkt dat kokosolie toch niet met zulke goddelijke eigenschappen kan pronken als gedacht. Kokosolie, dat voor 92 procent uit verzadigd vet bestaat, doet de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol dan wel minder stijgen dan boter, maar wel beduidend meer dan onverzadigde plantenoliën. Dus, wat de gezondheid van het hart betreft, is het volgens de onderzoekers niet aan te raden om de olijfolie te vervangen door kokosolie.

En er is meer: kokosolie doet, naast de ‘slechte’ cholesterol, ook de ‘goede’ cholesterol stijgen, dankzij de aanwezige laurinezuur waardoor het eindresultaat eigenlijk neutraal is. Maar volgens de onderzoekers doet boter eveneens de goede cholesterol stijgen. In dat opzicht past deze conclusie perfect in het recente ‘(verzadigde) vetten zijn gezond’-debat, dat dankzij Pascale Naessens nieuw leven is ingeblazen. Toch waarschuwen experts om verstandig om te gaan met vetten. Ook al hebben verzadigde vetten een neutraal effect op het hart, onverzadigde oliën zijn zo rijk aan antioxidanten dat ze zelfs een beschermend effect hebben op het hart.

Een ander gezondheidsvoordeel dat marketingjongens graag aan kokosolie toeschrijven, is dat het een bron van middellangeketenvetzuren (MCT-vetten) is, een type van vet dat anders in het lichaam wordt verwerkt en beter opgenomen en verbrand wordt dan andere vetten. Maar volgens de onderzoekers kunnen de vetten in kokosolie dan wel omschreven worden als MCT-vetten, ze gedragen zich eerder als normale langeketenvetzuren in het lichaam en zijn dus helemaal niet zo voordelig voor het metabolisme.

Lokale bevolking

Volgens dezelfde studie is het feit dat er minder cardiovasculaire ziektes voorkomen bij bevolkingen zoals in Sri Lanka en Polynesië, waar kokosolie in het traditionele dieet zit, geen bewijs dat de olie gezond is omdat de lokale bevolking er daarnaast ook veel groenten en vis eet, meer beweegt en minder bewerkte voeding en frisdranken nuttigt.

Conclusie: de populariteit van de veganistische kokosolie heeft ongetwijfeld te maken met het stijgende aantal veganisten in de wereld. Het is bovendien, net als olijfolie, goed bestand tegen grote hitte, wat de mogelijkheden doet toenemen. Maar zoals gezegd speelt ook de marketing een rol in de recente hype van het product. Een matige consumptie van kokosolie kan dan wel geen kwaad, geloof niet dat het een wondervet is dat alles geneest. Varieer dus zeker ook met andere oliën. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content