Groot tekort aan spermadonoren in België

22/01/14 om 19:43 - Bijgewerkt om 19:43

Er is een groot tekort aan spermadonoren in ons land. Lesbische koppels, alleenstaande moeders en vrouwen uit het buitenland doen de vraag naar mannelijk zaad sterk toenemen.

Groot tekort aan spermadonoren in België

zwanger © .

Er is een groot tekort aan spermadonoren in ons land, zo blijkt uit cijfers van drie grote fertiliteitscentra in Gent, Leuven en Brussel. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie op haar website. De fertiliteitscentra hopen met nationale campagnes meer kandidaten aan te trekken.

Lesbische koppels, alleenstaande moeders en vrouwen uit het buitenland doen de vraag naar mannelijk zaad sterk toenemen. Dat zegt professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in het UZ Brussel. De fertiliteitscentra kunnen die stijgende vraag niet aan.

Nationale campagne

Vorig jaar meldden zich 65 mannen aan in het UZ Leuven maar slechts een 20-tal donoren was bruikbaar. In Brussel waren er 54 kandidaten waarvan 23 donoren werden gebruikt. In Gent kwamen er ook 65 kandidaat-donoren, maar ook hier bleken er slechts 6 over geschikt zaad te beschikken.

Professor Tournaye pleit daarom voor een nationale campagne die door de overheid wordt opgezet. "In Spanje en Denemarken bijvoorbeeld stimuleert de overheid mannen om sperma te doneren. Daardoor is het aanbod ook groter. Als de overheid ook bij ons meer actie zou ondernemen, zou in ons land het aanbod ook stijgen", besluit Tournaye. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners