Groen licht voor proefbuisbaby’s met 3 ouders in VK

© iStock

Het Verenigd Koninkrijk zou wel eens de eerste plaats ter wereld kunnen worden waar proefbuisbaby’s verwekt mogen worden met biologisch materiaal van drie verschillende mensen. Op die manier moeten ernstige genetische ziekten worden vermeden.

Het Britse Lagerhuis heeft met 382 tegen 128 – en dus een meerderheid van 254 – gestemd voor de mogelijkheid tot in-vitrofertilisatie met gebruik van biologisch materiaal afkomstig van drie verschillende mensen.

De nieuwe regulering moet nog worden voorgelegd aan het Hogerhuis, maar The Guardian schrijft dat verwacht wordt dat die ook daar gesteund zal worden.

‘Designer-baby’s’

De methode moet ernstige genetische ziekten bij baby’s helpen vermijden. Maar critici waarschuwen volgens de Britse krant dat er op die manier ‘designer-baby’s’ met drie ouders gecreëerd zullen worden.

Met die kritiek leken zowel de conservatieve Britse parlementsleden als Labour het niet eens. Zij geloven dat het om een ‘belangrijke wetenschappelijke vooruitgang’ gaat en niet om ‘genetische modificatie’, aldus The Guardian.

Ongeveer 100 kinderen worden jaarlijks getroffen door genetische fouten in de mitochondriën. In zo’n tien gevallen leiden de afwijkingen tot ernstige ziekten als leverfalen, spierverval, blindheid en hersenschade.

Geen uiterlijke kenmerken

De voorgestelde ivf-methode maakte gebruik van het DNA van de moeder, een tweede anonieme vrouwelijke donor en de vader van de toekomstige baby.

De kern van de donoreicel wordt weggehaald zodat enkel de rest, inclusief de mitochondriën, wordt overgehouden. De kern van de donor wordt dan vervangen door die van de eicel van de moeder. De procedure kan zowel voor of na de bevruchting van het eitje met sperma worden uitgevoerd.

Waarom net de mitochondriën vervangen worden? Die bevinden zich buiten de kern en bevatten slechts kleine hoeveelheden DNA, verklaart de Britse krant. Mitochondriën leveren energie aan cellen – als een soort batterijen op celniveau – en worden niet onmiddellijk geassocieerd met erfelijke kenmerken als uiterlijk, intelligentie of persoonlijkheid.

De ‘batterijen’ worden enkel doorgegeven langs moeders kant, wat betekent dat mutaties in de genen sowieso worden doorgegeven aan de volgende generatie. Vandaar dat de procedure over een ingreep bij de eicel gaat. De gestemde regulering moet het wetenschappers nu mogelijk maken het doorgeven van de mutaties tegen te houden.

0,2 procent derde ouder

Technisch gezien zou zo’n proefbuisbaby dan drie biologische ouders hebben. Volgens The Guardian zal 99,8 procent van het genetische materiaal van de moeder en de vader afkomstig zijn. De overige 0,2 procent komen van de anonieme donor. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content