
Ginseng, gekruide leugentjes
Ginseng is één van de meest verkochte kruidensupplementen uit het Oosten. De populaire wortel heeft een gigantisch indicatiegebied.
Aan ginseng, een klimopachtige plant afkomstig uit Korea en China, worden al ruim duizend jaar geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Die krachten situeren zich volgens de Aziatische overlevering in de vlezige wortel: inname ervan maakt je vitaal en energiek. De plant, met wetenschappelijk naam Panax Ginseng, wordt vandaag op grote schaal gekweekt voor commerciële doeleinden. De wortels groeien erg traag en zijn pas bruikbaar na minstens 3 jaar. Hoe langer men wacht, hoe hoger de concentratie werkzame bestanddelen en des sterker de geneeskracht. In Korea wordt veel geld betaald voor Panax Ginseng ouder dan 10 jaar.
Een rist indicaties Vandaag wordt Panax Ginseng en varianten ervan ook in het westen gekweekt en verwerkt men de wortels in supplementen, tonica, extracten en zelfs in koffie. In Azië vind je ginseng ook terug in zeep, cosmetica, tandpasta, drankjes en zelfs in sigaretten… Parallel met de grotere beschikbaarheid verbreedde het indicatiegebied: aan de wortel worden steeds meer gunstige eigenschappen toegedicht. Ginseng dient niet enkel de vitaliteit, maar krikt ook de natuurlijke weerstand op, helpt bij stress, vermindert het risico op kanker, geeft kracht bij psychische problemen, wordt aanbevolen aan niet-insuline-afhankelijke diabeten en verbetert uiteraard de erectiefunctie. Tegenwoordig vind je ginseng-producten in zowat iedere natuurvoedingswinkel en zelfs in de meeste supermarkten. Het wordt vrij verkocht.
Licht opwekkend
De geneeskrachtige eigenschappen van ginseng zijn nog nooit deftig onderzocht. De Food and Drug Administration, het agentschap van de Amerikaanse overheid dat waakt over veiligheid van voedsel en medicijnen, heeft voorlopig geen rapporten over de effecten en risico’s van ginseng bij de mens. Recent onderzoek bevestigt wel de oppeppende werking bij proefdieren, waardoor een licht opwekkend effect bij de mens, het effect dat de Koreanen oorspronkelijk beschreven , niet uitgesloten is. Zeker is dat het huidige gegoochel met gunstige effecten fors overdreven wordt en louter de verkoop moet dienen. Die populariteit is echter niet zonder risico. Wanneer een product een effect heeft, dan heeft het ook nevenwerkingen. Deze gouden regel geldt niet enkel voor geneesmiddelen, maar evenzeer voor kruiden. Sommige nevenwerkingen van ginseng zijn ondertussen in kaart gebracht: de wortelextracten treden in interactie met enzymesystemen waardoor chemotherapeutica, gebruikt voor de behandeling van bepaalde kankertypes, minder efficiënt gebleken zijn.
Niet in de zwangerschap Sommige actieve bestanddelen uit de ginsengwortel, de ginsenosiden, hebben een structuur die gelijkenissen zou vertonen met de structuur van vrouwelijk hormoon oestrogeen. Bij zwangere ratten veroorzaken deze stoffen afwijkende embryo’s. Dat effect lijkt dosisafhankelijk: hoe meer ginseng, hoe ernstiger de afwijkingen. Of dit ook op gaat voor zwangere vrouwen is niet zeker. In afwachting van meer duidelijkheid, wordt het gebruik van ginseng in de zwangerschap of tijdens borstvoedingsperiodes ten stelligste afgeraden. Onvoorzichtige natuurgenezers bevelen het nochtans aan als remedie tegen ochtendmisselijkheid in de zwangerschap.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier