Gezond eten met een klein budget? Met deze 9 tips lukt het

© iStock

Elektriciteit, gas, kinderopvang, gezondheidszorg … Het leven wordt elk jaar duurder. Maar om gezond te eten hoeft u heus geen fortuinen uit te geven. Enkele eenvoudige tips.

1. Kook thuis

Niet geld, maar tijd wordt de grootste uitdaging voor een gezonder leven met een klein budget. Verwerkt voedsel die u in de supermarkt koopt, kost dan misschien weinig tijd om klaar te maken, maar wel meer geld dan wanneer u zelf een maaltijd kookt. Tijd maken om een gezond potje te koken vergt de nodige inspanningen (boodschappenlijstje maken, voorbereidingen treffen voor het koken,…), maar u krijgt er wel iets voor terug. Uit onderzoek blijkt dat iemand 20 tot 40 procent minder calorieën inneemt wanneer hij thuis eet.

2. Zorg dat uw voorraadkasten steeds gevuld zijn

Basisingrediënten als olie, azijn, zout, peper (en andere kruiden), uien en look zou u altijd in huis moeten hebben. Andere basics zijn blikken tomaten, tonijn, zalm en bonen, maar ook pasta, rijst, linzen, aardappelen en diepgevroren groenten en fruit. Wanneer u deze zaken in huis hebt, kan u steeds snel en makkelijk gezonde gerechten bereiden zonder voortdurend naar de supermarkt te moeten rennen.

3. Zet zelden vlees op het menu

Eiwitten haal je ook uit niet-dierlijke producten, zoals bonen, tofu en eieren. Die laatste zijn goedkoper dan vlees en vis.

4. Koop en kook grote hoeveelheden

Als u basisproducten koopt, doet u dat beter in grote hoeveelheden dan wanneer u voortdurend kleinere hoeveelheden moet inslaan. Ook koken doet u beter in grote aantallen. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld. Maak bijvoorbeeld een grote pot soep of tomatensaus in het weekend om tijdens de week te gebruiken. Wanneer u ’s avonds alsnog een maaltijd bereidt, kan u wat extra maken voor de lunch van de volgende dag. Benut dus ten volle uw diepvries.

5. Koop diepgevroren groenten en fruit

Ingevroren bosbessen en braambessen zijn even goed als de verse varianten die tijdens de koude maanden van heinde en verre worden ingevoerd. Hetzelfde geldt voor andere groenten en fruit.

6. Koop nooit saladedressings

Nu u toch de essentiële ingrediënten in uw voorraadkast hebt staan, kan u ineens zelf uw saladedressings bereiden. Goedkoop en veel gezonder dan de supermarktdressings die vol suiker zitten. U hoeft enkel wat olijfolie te mengen met wat zout, peper, azijn en de kruiden die u lekker vindt. Zelfgemaakte dressings kan u een week lang in de koelkast bewaren.

Gezond eten met een klein budget? Met deze 9 tips lukt het

7. Kruid uw eten zodat het echt goed smaakt

Waarom is op restaurant gaan toch altijd zo lekker? Omdat de gerechten overgoten zijn met zout. Dat betekent echter niet dat u thuis bang moet zijn van het zoutvat. U zult wellicht nooit dezelfde hoeveelheden gebruiken als de chef-koks in restaurants. Als zout betekent dat u liever zal thuis eten, dan is dit al een goede weg naar een betere gezondheid. Om uw eten te kruiden kan u ook look, prei, bosuitjes en sjalotjes gebruiken. Ze zijn spotgoedkoop als je weet wat ze doen voor de smaak van een gerecht.

8. Vervang uw frisdranken door water

Water van de kraan is gezond en goedkoop, terwijl frisdranken vol suiker zitten. De invoering van de suikertaks door de federale regering, waardoor frisdranken nog duurder worden, is een uitstekend motief om voorgoed de frisdranken in de supermarktrekken te laten staan.

9. Heb geen schrik van vervaldata

U hoeft heus geen rot voedsel te eten, maar elk jaar gooien we tonnen nog perfect eetbaar voedsel weg op basis van de vervaldata. Ook geblutst fruit gooien we zomaar weg terwijl dat niet nodig is. Een vervaldatum is vaak een heel conservatieve schatting en is dus nog perfect te eten. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content