Gents ziekenhuis ontkent fout bij dood voetballer

19/12/11 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

In Gent is een voetballer gestorven nadat de dienst spoedgevallen hem met een slagaderbreuk weer naar huis stuurde. Het Sint-Lucasziekenhuis ontkent dat het een fout maakte.

Gents ziekenhuis ontkent fout bij dood voetballer

© Belga

Het Sint-Lucasziekenhuis in Gent ligt onder vuur omdat het afgelopen weekend een man met een slagaderbreuk weer naar huis zou hebben gestuurd. Het slachtoffer, voetballer Amidu Bangura (32), is intussen overleden. De hoofdarts van het Sint-Lucasziekenhuis ontkent dat er op zijn spoeddienst een fout werd gemaakt.
De vriendin van Bangura, Christa Thomas (45), dient klacht in tegen het ziekenhuis. "Vrijdag werd Amidu nog naar huis gestuurd door het ziekenhuispersoneel", doet ze het verhaal in Het Nieuwsblad. "De spoedarts had niets levensbedreigend vastgesteld. Waarom is zijn hart toen niet onderzocht?"

Het was een vriend die zaterdagochtend opnieuw de hulpdiensten verwittigde. Daarop volgde een nieuwe controle in Sint-Lucas, waarbij de gescheurde slagader werd opgemerkt. Een spoedoperatie in het Universitair Ziekenhuis van Gent drong zich op. Maar Amidu stierf op de operatietafel.

Hij laat een dochter van vier jaar na. De man speelde bij derde provinciale KVV Windeke. De ploeg reageert verslagen.

Ziekenhuis: "Geen fout" Volgens de hoofdarts van het Sint-Lucasziekenhuis is er op zijn spoeddienst geen fout gemaakt. "De klachten die hij op dat moment had, zijn telkens onderzocht geweest", aldus medisch directeur dr. Dirk Maes.

"Er is geen vermoeden dat er een verkeerde diagnose of behandeling is gebeurd, of geen behandeling is gebeurd." Een formeel intern onderzoek wordt daarom niet opgestart. "Ik heb me als hoofdarts wel bevraagd bij het betrokken personeel en het patiëntendossier ingekeken."

Volgens dokter Maes bood de sporter zich vrijdagnamiddag aan op de spoedafdeling met pijn aan zijn been. "Er werd toen bloed afgenomen en een echo genomen, waarbij een oud letsel werd vastgesteld. De man kreeg een pijnstiller mee, omdat er werd uitgegaan van een spierscheur."

De gezondheidsklachten van Bangura waren zaterdagochtend totaal anders volgens de hoofdarts. "Hij klaagde over pijn in de borstkas en voelde zich onpasselijk. Vier artsen hebben de patiënt onderzocht, onder wie een cardioloog die een hartletsel vaststelde, vermoedelijk aangeboren. Toen op de echo een scheur in de aortaklep werd vastgesteld, is de man naar het UZ overgebracht voor een dringende ingreep." (Belga/EE/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners