Geen medicinale cannabis voor pijnpatiënten

Maggie De Block © Belga
Désirée De Poot

Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) afhangt, zullen apothekers in de nabije toekomst ook medicinale cannabis mogen verstrekken. Dat is haar antwoord op een aantal parlementaire vragen die haar in die zin zijn gesteld. Medicinale cannabis blijft wel alleen voorbehouden voor MS-patiënten. Pijnbestrijding bij vergevorderde kanker is als indicatie echter niet weerhouden.

Dat minister De Block tegen het gebruik van cannabis als pretmiddel is, weten we al langer. Ze heeft daar nooit onduidelijkheid over laten bestaan. Zelfs het gedoogbeleid dat er nu is, gaat voor haar te ver. Maar ze ziet wel de voordelen van het medisch gebruik van cannabis, als dat ten minste strikt gereglementeerd is én evidence based.

Medische troeven

Maar dat cannabis bij bepaalde aandoeningen verlichting brengt, weten we ook. Patiënten die de grens oversteken om in Nederland cannabis te kopen, lopen op dit moment een dubbel risico: wettelijk en medisch, want de kwaliteit van het gekochte goed is op geen enkele manier gegarandeerd.

In medische kringen kent men de troeven van cannabis en er zijn ook al een aantal klinische tests met cannabis gebeurd. In haar antwoord verwijst Maggie De Block dan ook naar een aantal klinische proeven die in de database van het FAGG terug te vinden zijn. Die overspannen twee domeinen: pijnbestrijding bij vergevorderde kanker en als middel tegen neuropatische pijn.

Niet voor pijnpatiënten

Sativex, waarmee de klinische tests naar aanleiding van een vergunningsaanvraag zijn uitgevoerd, blijkt nu effectief doeltreffend voor volgende indicaties: Behandeling voor de verlichting van symptomen bij volwassen patiënten die lijden aan MS, met matige of ernstige spasticiteit. Het gaat om patiënten bij wie andere medicatie niet effectief is en die significante verbetering vertoonden bij de proefbehandeling met Sativex.

Wat de klinische proeven bij pijnbestrijding betreft, werden Sativex niet weerhouden omdat er geen nieuwe indicaties zijn.

Op basis van de bevindingen door het FAGG wordt er nu gewerkt aan een voorstel tot KB. Daardoor zouden geneesmiddelen op basis van cannabis die over een Vergunning tot het in Handel Brengen beschikken, niet langer onder het KB van 4 juli 2001 vallen (Koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden voor het afleveren van geneesmiddelen die één of meer ’tetrahydrocannabinolen’ bevatten). Daardoor wordt de aflevering van dit soort geneesmiddelen in de apotheek mogelijk. Op dit moment voldoet dus alleen Sativex aan alle criteria.

Zelf kweken

Deze beslissing zal ook meegedeeld worden aan Europa, wat van de lidstaten ook wordt verwacht. Frankrijk heeft onlangs dezelfde beslissing genomen. Alleen gaan de Fransen nog een stap verder. Zij hebben besloten om de cannabis ook, vanuit de overheid, zelf te kweken. Ze hebben daarvoor op een legerbasis een hele hangar ingericht.

‘Ik zal binnen mijn bevoegdheden en de samenkomsten van de EPSCO-raad dan ook regelmatig vragen naar de data-analyse van deze enorme informatiestroom omdat ik er van overtuigd ben dat dergelijke analyse op grootschalig Europees niveau ons veel duidelijkere en nuttige informatie kan geven over verschillende beleidsdomeinen die te maken hebben met drugs’, stelt minister De Block.

Patiënten met terminale kanker – of hun familie – die nu cannabis over de grens gaan halen, kunnen Sativex niet voorgeschreven krijgen. De wetenschappelijke evidentie van de doeltreffendheid voor deze indicaties is immers niet aangetoond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content