Exotische ziektes rukken op in Europa

02/04/14 om 16:59 - Bijgewerkt om 17:03

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de verspreiding van exotische ziektes in Europa.

Exotische ziektes rukken op in Europa

Malaria © Getty Images/iStockphoto

Exotische ziektes als chikungunya-koorts kunnen zich door onachtzame reizigers en warme temperaturen ook in Europa verspreiden. Het regionaal bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daar in Kopenhagen voor gewaarschuwd. Chikungunya-koorts komt normaal gezien in de tropen voor en veroorzaakt onder andere spier- en gewrichtspijn.

Ongeveer 77.000 mensen in de 53 landen van de Europese regio worden elk jaar door dergelijke vectorziektes getroffen. Daarbij worden verwekkers van infectieziektes overgedragen door insecten of andere schepsels. Vele vectoren zijn bloedzuigende insecten zoals muggen of parasieten zoals teken. Tussen 1990 en 2010 zijn volgens de WHO 1,5 miljoen mensen aangestoken.

De Wereldgezondheidsdag op 7 april vestigt dit jaar de aandacht op dergelijke vectorziektes. "Er zijn duidelijk waarschuwingssignalen voor de Europese regio, dat door vectoren overgedragen ziektes zich de komende jaren sneller zullen uitbreiden", verklaarde regionaal WHO-directrice Zsuzsanna Jakab. In Europa bestaat zelfs het gevaar voor een uitbraak van dengue-koorts.

Madeira

"In 2012 kwam het op de Portugese eilandengroep Madeira tot een eerste uitbraak, met meer dan 2.000 gevallen". Opdat ziektes als malaria, dengue- of chikungunya-koorts zich niet kunnen uitbreiden, moeten die gericht verhinderd en beteugeld worden, aldus het regionaal bureau van de WHO.

Daartoe moeten mensen voorgelicht en medisch personeel gesensibiliseerd worden. Basis is een op zeven jaar bepaald referentiekader, waarop de 53 landen van de Europese regio het eind 2013 eens zijn geworden. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners