Eten uit eigen grond is niet altijd gezond

03/11/17 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:38

Bron: Belga

Liefst 12 procent van de groentetuinen is niet zo gezond. En in 15 procent van de gevallen wordt eierconsumptie afkomstig van de eigen kippenren afgeraden omdat de gehalten aan dioxines te hoog zijn. Tot die conclusie komt Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen (N-VA).

Eten uit eigen grond is niet altijd gezond

© iStock

'Gezond uit eigen grond' is een campagne van de Vlaamse overheid die op een heldere manier uitlegt hoe een gezonde moestuin eruitziet en wat een tuinier nodig heeft voor een goede oogst. De campagne geeft tips en informatie voor gezonde groenten en eieren. Met een onlinevragenlijst kan men advies krijgen over zijn tuingrond of kippenren en via een formulier kan men een bodemanalyse aanvragen bij een erkend laboratorium. De kosten zijn voor rekening van de aanvrager.

Die bodemanalyse kan belangrijke gevolgen hebben. Volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen onderzocht de resultaten en stelde ook een parlementaire vraag aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. 'Uit het antwoord blijkt dat er voor 73 procent van de groentetuinen waar een bodemanalyse gebeurde, geen beperkingen zijn, maar voor 15 procent werd wel een specifiek teeltadvies gegeven. Opmerkelijk is dat er voor 12 procent van de tuingronden wordt aangeraden om contact op te nemen met OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, red.). Voor één op de acht tuinen is er mogelijk een risico wanneer kinderen de groenten uit de tuin zouden aanraken en ongewassen de handen in de mond zouden stoppen', zegt Vermeulen. 'Wat de kippenren betreft, wordt voor 85 procent van de gronden een beperking van de eierconsumptie geadviseerd. In 15 procent wordt zelfs eierconsumptie afgeraden omwille van te hoge dioxinegehaltes.'

Dit moet volgens Vermeulen een signaal zijn dat men de bodem waar men groenten wil telen of kippen wil houden, vaak best eerst laat analyseren. Vlaams minister Schauvliege sluit zich daarbij aan. 'Natuurlijk moet de kwaliteit van de grond nagekeken worden, maar wanneer die goed is, dan is eten van eigen kweek wel zeer gezond.'

Onze partners