‘Epidemie’ van kinkhoest in België

Tussen januari en oktober werden in België 1.200 gevallen van kinkhoest vastgesteld. ‘We kunnen spreken van een epidemie’, stelt microbioloog Denis Piérard van het UZ Brussel.

Tussen begin januari en eind oktober werden in ons land 1.200 gevallen van kinkhoest geregistreerd. Prof.dr. Denis Piérard van het UZ Brussel zegt in De Morgen dat we kunnen spreken van een epidemie.

Cocoon-vaccinatie

Kinkhoest of pertussis is een erg besmettelijke infectieziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door een bacterie, die vooral wordt overgebracht door de druppeltjes die bij hoesten ontstaan. De ziekte is vooral gevaarlijk bij zuigelingen tot één jaar. “Maar er er zijn geen sterfgevallen meer geweest in de laatste drie jaar”, aldus Piérard in een gesprek met Belga. “Voordien waren er maximaal twee sterfgevallen per jaar.”

Er is ook een nieuwe aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad sinds augustus 2013 waarbij zwangere vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap gevaccineerd worden. Dit kadert in de zogeheten ‘cocoon-vaccinatie’ waarbij volwassenen die frequent in contact komen met de baby, worden ingeënt.

Gewijzigde virulentie

Het aantal van 1.200 gevallen dit jaar geeft aanleiding tot het spreken van een epidemie, bevestigt Piérard, die via de gegevens van zijn laboratorium aan het UZ Brussel en de vaststellingen van het laboratorium immunologie van het WIV (Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid) zicht heeft op de epidemiologische situatie van kinkhoest in België. “De piek deed zich voor in de maand juni”, aldus Piérard. “Van juni tot eind oktober (de recentste maand waarvan cijfers beschikbaar zijn, nvdr) is de tendens dan weer dalend. Het blijft dus afwachten of de stijging zich ook op termijn doorzet.”

“Sinds tien jaar is men overgeschakeld van het zogeheten ‘wholecell-vaccin’ op het ‘acellulaire’ vaccin”, legt de microbioloog uit. “Het grote verschil is dat men bij het nieuwe vaccin niet zo goed op de hoogte is over de duur van de bescherming.” Andere oorzaak van de verhoging van het aantal vaststellingen is de verbeterde diagnostiek. “De kennis en waakzaamheid van artsen is verhoogd: er worden meer analyses gevraagd”, aldus Piérard. “En ten slotte is het ook mogelijk dat de virulentie van de circulerende stammen is gewijzigd.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content