Dokters waarschuwen voor ‘vuile’ handdruk: ‘Geef vuistjes’

Dokter schudt patiënt de hand © Istock

Om de verspreiding van bacteriën in ziekenhuizen te vermijden, zouden dokters geen handen meer mogen schudden, concludeerden wetenschappers.

Wetenschappers van de universiteit Aberystwyth in Wales hebben ontdekt dat door een klassieke handdruk enorm veel bacteriën worden verspreid. Daarom stellen verschillende artsen voor voortaan geen handen meer te schudden in ziekenhuizen.

Britse onderzoekers staken rubberen handschoenen voor een korte tijd in een broeihaard van bacteriën, zodat de buitenzijde helemaal bedekt was met E. coli-virus.

Ziekenhuizen

Nadien voerden de wetenschappers allerlei ‘handmanoeuvres’ uit, gaande van handdrukken over vuistjes, tot high-fives. Bij een klassieke handdruk werden tien keer meer bacteriën uitgewisseld dan wanneer enkel de vuisten elkaar aanraakten. Bij een high-five lag het aantal uitgewisselde bacteriën ergens tussenin. De resultaten van hun onderzoek verschenen in de American Journal of Infection Control.

“Deze vaststelling heeft grote consequenties”, zegt dokter Dave Whitworth aan BBC. “Wanneer ergens een epidemie heerst, is het erg belangrijk twee keer na te denken vooraleer je iemand de hand schudt.” Whitworth is niet de eerste wetenschapper die dit aanhaalt. In het verleden werd reeds een oproep gelanceerd in het medische magazine, Journal of the American Medical Association om geen handen meer te schudden in ziekenhuizen.

Victoriaanse buiging of elleboogstoot

Nochtans zal het even duren vooraleer de handdruk volledig geweerd wordt uit ziekenhuizen. “Dokters worden nu eenmaal aangeleerd om een hand te geven aan de patiënt, deze handeling schept een band van vertrouwen. En bovendien is het een gewoonte geworden”, aldus Whitworth.

“Vuistjes geven, kunnen misschien een eerste stap zijn, om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan, maar er is meer nodig”, aldus Peter Hoffman, van het Britse centrum voor Openbare Gezondheid. “Consequent de handen wassen na een toiletbezoek is noodzakelijk om ziektes te voorkomen. Maar willen we helemaal vermijden dat bacteriën worden uitgewisseld, zullen we terug moeten keren naar de Victoriaanse periode. Toen maakten de mensen een lichte buiging om elkaar te begroeten. Daar kwam geen lichamelijk contact aan te pas.”

In 2006 al kaartte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit probleem aan. Zij stelde toen voor de ‘elleboogstootje’ in te voeren. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content