Dit zijn de beste en slechtste landen voor moeders

Een moeder en kind in Somalië. © Reuters

België is het tiende beste land ter wereld voor moeders. Daarmee is ons land alweer een plaats gezakt tegenover een jaar eerder. Noorwegen kaapt de eerste plaats weg, Somalië de laatste. Een overzicht.

In de zestiende jaarlijkse Mothers’ Index van Save the Children werden vrouwen in 179 landen beoordeeld aan de hand van vijf indicatoren: maternale gezondheid, onderwijs, inkomen en status.

Uit de ranglijst die daaruit volgde, blijkt dat België het tiende beste land ter wereld is voor moeders. Een jaar eerder deelde ons land de negende plaats met Australië en in 2013 prijkten we nog op de achtste plaats.

VS doet het slecht

In 2015 kaapt Noorwegen de eerste positie weg van vorige uitblinker Finland, nu tweede. De Scandinavische landen vullen de eerste plaatsen van de Index weer consistent in. De top tien wordt vervolledigd door IJsland (3), Denemarken (4), Zweden (5), Nederland (6), Spanje (7), Duitsland (8) en Australië (9). Zo is Australië het enige niet-Europese land in de top tien.

Andere westerse landen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk moeten het met respectievelijk een 23ste en 24ste plaats doen. Canada haalt nog net de top 20. De Verenigde Staten doen het nog slechter en zakken van 31 naar 33. Zo doen zij het slechter dan Polen en Kroatië.

Amerikaanse vrouwen hebben één kans op 1.800 op zwangerschapsdood of overlijden in het kraambed. Dat is het hoogste risico binnen ’s werelds meest ontwikkelde landen. Ter vergelijking: Belgische vrouwen hebben daarbij één kans op 8.700.

Conflictgebieden

De tien slechtste landen voor moeders bevinden zich dan weer allemaal binnen sub-Saharisch Afrika. De 169ste plaats is een gelijke stand tussen Haïti en Sierra Leone. Somalië bengelt helemaal onderaan, net slechter dan de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Negen van de tien laatste landen zijn conflictgebieden.

De ongelijkheid op vlak van kindersterfte is enorm, zo blijkt uit de ranglijst. In de top tien beste landen, verliest één moeder op 290 haar kind voor het vijf jaar oud wordt. Bij de tien laatste landen is dat één op de acht.

Washington: groot risico op kindersterfte

Maar zelfs binnen de ontwikkelde landen kan het slecht gaan. Zo onderzocht Save the Children de kindersterfte in de 24 meest welvarende hoofdsteden ter wereld en bepaalde zo, dat Washington met 7,9 sterfgevallen per 1.000 kinderen de slechtste score had. Ter vergelijking: Stockholm en Oslo halen 2 of minder sterfgevallen op 1.000.

Volgens CEO van Save the Children Carolyn Miles bevestigen de gegevens dat de economische welvaart van een land niet de enige factor is die leidt tot gelukkige moeders. Ook het beleid is van belang. In het geval van Noorwegen, ‘is er sprake van welvaart, maar wordt die welvaart ook geïnvesteerd in zaken als moeders en kinderen die een erg grote prioriteit vormen’, aldus Miles volgens Agence France-Presse.

Kloof arm en rijk

De organisatie stelde ook, dat moeders het moeilijk hebben in groeiende steden waar de kloof tussen rijken en armen op vlak van overlevingskans groter wordt. Zo hebben steden in Bangladesh, Cambodja, Ghana, India, Kenia, Madagaskar, Nigeria, Peru, Rwanda, Vietnam en Zimbabwe de grootste kloof als het op het overleven van kinderen aankomt. Arme kinderen hebben er drie tot vijf keer meer kans op overlijden dan hun rijkere leeftijdsgenoten. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content