'Dementie is wereldwijde epidemie en wordt alleen maar erger'

05/12/13 om 07:40 - Bijgewerkt om 07:40

Het aantal personen dat wereldwijd aan dementie lijdt, is in de loop van de drie laatste jaren met 22 procent gestegen. In totaal gaat het nu om 44 miljoen mensen.

'Dementie is wereldwijde epidemie en wordt alleen maar erger'

© Lies Willaert

Wereldwijd stijgt het aantal personen met dementie. In totaal gaat het nu om 44 miljoen mensen, een stijging van 22 procent op drie jaar tijd. Dat blijkt uit een studie van de organisatie Alzheimer Disease International.

Die organisatie verwacht dat er tegen 2050 135 miljoen mensen aan dementie zullen lijden, van wie 16 miljoen in West-Europa.

'Wereld moet zich voorbereiden'

"Dementie is een wereldwijde epidemie, en het wordt alleen maar erger", zegt Marc Wortmann, CEO van Alzheimer Disease International. "Als we naar de toekomst kijken zien we dat het aantal ouderen op een dramatische manier zal toenemen. Het is essentieel dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO )van dementie een prioriteit maakt, zodat de wereld hierop voorbereid is."

G8-top

De studie wordt gepubliceerd kort voor de start van een G8-top over dementie, volgende week in Londen. De Britse minister van Gezondheid heeft dementie een "groeiende wereldwijde uitdaging" genoemd.

"Die G8-top vormt een unieke kans om veel sneller echte vooruitgang te maken, en de inspanningen te verdubbelen om een efficiënte behandeling te vinden", aldus een woordvoerder. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners