Conditie op middelbare leeftijd voorspelt kans op chronische ziektes

13/11/13 om 11:25 - Bijgewerkt om 16:27

Gezonde en fitte mensen op middelbare leeftijd blijven langer gespaard van chronische aandoeningen en ouderdomskwaaltjes.

Conditie op middelbare leeftijd voorspelt kans op chronische ziektes

© Thinkstock

Wie op middelbare leeftijd geniet van een goede conditie en gezondheid mag de toekomst met vertrouwen tegemoet zien in vergelijking met mensen met een minder goede gesteldheid. Maar het goede nieuws blijft dat er voor iedereen nog wat aan te doen is.

Later zitten we toch allemaal dement en kwijlend in een zetel voor ons uit te staren, is een hardnekkig misverstand dat veel mensen zich in het hoofd gebrand lijken te hebben. Misschien is het een afleidingsmanoeuvre om de eigen realiteit niet onder ogen te moeten zien en bij te schaven. Maar helaas bewijs je jezelf zo geen dienst. In tegendeel zelfs.

De bewijzen voor het omgekeerde worden immers steeds duidelijker. Wie zich verzorgt en geluk heeft (laten we dat ook niet vergeten), blijft langer fit en gespaard van chronische aandoeningen.

De conclusies zijn gebaseerd op de gegevens van 18.670 mensen uit de Cooper Center Longitudinal Study, een langlopende opvolgingsstudie die al in 1970 van start ging en gegevens bevat van bijna 100.000 mensen. Deze studie heeft al heel wat nieuwe en fundamenteel vernieuwende inzichten in het belang van fitheid en beweging voor de gezondheid opgeleverd.

De helft van mensen voor deze studie waren bij hun opname jonger dan 49 jaar. Sommige van hen waren bij de laatste analyse van hun gegevens de 85 voorbij.

Wie fit is, blijft gezonder

Volgens die analyse ontwikkelden de meest fitte onder hen beduidend minder chronische aandoeningen, waaronder hartfalen, hartinfarcten, beroertes, diabetes, chronische ademhalingsnood, chronische nieraantastingen, alzheimer en long- of darmkanker.

Het verschil was aanzienlijk. Van de meest fitte mannen ontwikkelde slechts 16% een chronische aandoening tegenover meer dan 28% van de minst fitte.

Bij de vrouwen was het verschil iets minder groot, namelijk 11% tegenover 20%, maar zij komen wel beter uit de vergelijking dan mannen.

Dat voordeel hield aan tot kort voor hun dood. Een 58% van de meest fitte mensen had last van hooguit 1 chronische aandoening tijdens de laatste 5 jaar voor hun overlijden. Bij de minst fitte was dat slechts 43%.

Slechts 10% van de meest fitte had last van meer dan 4 chronische aandoeningen. Bij de minst fitte was dat bijna het dubbele.

Bejaard, maar nog scherp

Andere onderzoeken hebben al aangetoond dat fitte en gezonde mensen langer leven.

Het nieuwe onderzoek dat gepubliceerd werd in de Clinical Journal of Sport Medicine toont aan de fitte mensen ook langer gezond blijven.

Kortom, wie fit is, kan veel langer volop van het leven genieten zonder storende ouderdomskwalen. En dat alles met een half uurtje wandelen per dag of andere manieren van meer bewegen.

Want daar komt het op aan: meer bewegen. Je bent niet verplicht om uren te gaan sporten. Dat mag, maar het moet niet.

Meer rondlopen, minder lang in je zetel of op je stoel blijven zitten. Alles is goed, zolang je maar meer beweegt.

Lees meer over:

Onze partners