Chirurgen werken sneller en beter als hun favoriete muziek opstaat

© AFP

Plastisch chirurgen in opleiding kunnen sneller hechten als hun favoriete muziek opstaat. Ook is de kwaliteit van de hechtingen beter, zo concluderen wetenschappers aan de universiteit van Texas.

Plastisch chirurgen in opleiding kunnen een snee op een varkenspoot (waarvan de huid lijkt op die van de mens) acht tot tien procent sneller hechten als ze tijdens de ingreep hun favoriete muziek horen. Dat meldt de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad.

Dat muziek de concentratie bevordert, bleek al eerder uit onderzoek. Zo staat in de meeste Britse operatiekamers de stereo aan en vindt 80 procent van het personeel dat het bijdraagt aan de efficiëntie. Hun favoriete nummers: Stayin’ Alive van de Bee Gees en Smooth Operator van Sade.

‘Muziek kan voor een prettige flow zorgen’

Ook in Nederland houden chirurgen van muziek, wijst een NOS-enquête van begin dit jaar uit. Ze luisteren het liefst naar popmuziek (86 procent). Hiphop is het minst in trek (twee procent).

Volgens de Texaanse wetenschappers is het onderzoek veelbelovend. Sneller en beter hechten levert winst op, want tijd is geld, zeker in het ziekenhuis. En omdat de patiënt minder lang onder narcose hoeft, is de kans op complicaties kleiner. Ook orthopedisch chirurg Jacob Caron van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg draait graag een plaatje tijdens zijn werk: ‘Zeker bij standaardingrepen kan muziek voor een prettige flow zorgen. Je weet allemaal wat je moet doen en de muziek lijkt het ritme aan te geven. Hechten is ook zo’n planbaar onderdeel.’

‘Als het spannend wordt gaat de volumeknop direct omlaag’

Maar er is ook kritiek op muziek in de operatiekamer. Het kan gebeuren dat er meer dan een keer om een instrument gevraagd moet worden, waardoor ook de patiëntveiligheid in het geding komt. Dat meldde het Britse Journal of Advanced Nursin. Caron: ‘Als het spannend wordt, gaat de volumeknop direct omlaag of uit. Je moet elkaar dan goed kunnen verstaan.’

Overigens is muziek ook vóór de operatie van nut, weten ze in Tilburg. Patiënten die voor de narcose een hoofdtelefoon met hun favoriete nummers te horen krijgen, zonden minder schrik hebben. (AD/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content