Biomelk niet schadelijk voor IQ van baby's

30/04/15 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Zwangere vrouwen die overstappen van gewone naar biomelk zouden "de ontwikkeling van de hersenen van hun kinderen op het spel zetten". Dit meldde The Guardian enkele dagen geleden naar aanleiding van een onderzoek van de University of Reading in Groot-Brittannië.

Biomelk niet schadelijk voor IQ van baby's

© iStock

Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het peer-reviewed tijdschrift Food Chemistry bevat biomelk minder jodiumjodium dan gewone melk. Jodium is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel bij een foetus. Het is dus belangrijk dat de vrouw tijdens de zwangerschap er voldoende van opneemt.

Brits onderzoek

Biokoeien worden vooral met gras gevoederd en krijgen geen krachtvoeding zoals het melkvee in de conventionele teelt. Daardoor bevat hun melk ook minder jodium dan standaardmelk. Dit verschil is groter tijdens de zomer wanneer de koeien uitsluitend buiten grazen dan tijdens de winter omdat ze dan vaak bijgevoerderd worden, onder andere met peulvruchten.

De Britten vergeleken melkstalen van supermarkten tijdens de winter. Daaruit bleek dat biomelk tijdens de winter nog steeds ongeveer een derde minder jodium bevat dan standaardmelk. Wel blijkt dat in een glas biomelk van ongeveer 350 ml nog steeds genoeg jodium zit om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen.

In het Verenigd Koninkrijk was de laatste dagen hierover veel te doen in de kranten. Zij suggereerden dat de lagere aanbreng van jodium via de biomelk de hersenontwikkeling van de ongeboren kinderen in gedrang zou brengen. Dit is echter een foute voorstelling van zaken. Het onderzoek zegt immers niets over de effecten van de melkconsumptie op de gezondheid van kinderen. Bovendien zijn er nog andere bronnen van jodium in onze voeding, zoals eieren, vis en bepaalde granen.

Toch bezorgdheid in Vlaanderen?

Zoals we vroeger reeds schreven nemen zwangere vrouwen in ons land en Nederland effectief al relatief weinig jodium in, zodat er toch redenen tot bezorgdheid zijn. De beste manier om een mogelijk tekort te voorkomen, is dit tijdig te bespreken met de huisarts, dus liefst nog voor je zwanger bent. Dit is trouwens een algemeen advies aan alle vrouwen die een kind wensen. Overleg met je arts over hoe je de zwangerschap optimaal voorbereidt.

Ondertussen hoeven zwangere moeders die van biomelk houden, zich dus echt niet ongerust te maken. Biomelk bevat wat minder jodium dan klassieke melk, maar het verschil is nu ook weer niet zo immens groot. Met het correcte advies van je huisarts zou dit opgelost moeten zijn. (Andreas De Nutte & Jan Etienne)

Lees meer over:

Onze partners