Binnenkort geen schrik meer voor prik bij dokter: pleister wordt pijnloos vaccin

Vaccinatie Syrisch kind © Reuters

Een pleister met microscopische naalden zou een pijnloos alternatief moeten vormen voor de traditionele vaccinatie. Onderzoekers willen al in 2017 met de eerste klinische tests op mensen starten met een pleister tegen de mazelen.

Een nieuwe pleister met microscopische naalden kan een revolutie betekenen voor vaccinaties wereldwijd. De Amerikaanse Georgia Institute of Technology en Centers for Disease Control leggen de laatste hand aan de ontwikkeling.

Geen gevaar in afvalfase

Het nieuwe systeem maakt komaf met een aantal nadelen van traditionele vaccinaties door injectie: de pleister kan door vrijwel iedereen worden toegediend die een minimale opleiding heeft gekregen, is makkelijk op te slaan en te verdelen, en vormt geen gevaar in de afvalfase. En vooral: de toediening is geheel pijnloos.

Het Georgia Institute of Technology en de Centers for Disease Control werken aan een eerste versie die inent tegen de mazelen. De pleister is ongeveer een vierkante centimeter groot en wordt aangebracht door er lichtjes met de duim op te drukken. Onderaan de pleister zitten honderd microscopische naalden die bestaan uit een polymeer, suiker en het vaccin. De micronaalden worden in de opperhuid geduwd, waar ze al na enkele minuten beginnen oplossen en het vaccin afgeven. De pleister kan vervolgens gewoon bij het vuilnis.

Afgelegen gebieden

“Elke dag sterven wereldwijd vierhonderd kinderen aan complicaties bij mazelen” zegt James Goodson van het Centers for Disease Control. “De pleister – zonder nood aan naalden, steriel water of speciale afvalbehandeling – biedt grote hoop om de kinderen in de wereld sneller te bereiken, ook in afgelegen gebieden. Deze vooruitgang kan een enorme boost geven in onze strijd om de ziekte uit te roeien. Er kunnen meer vaccins toegediend worden en meer levens gered worden terwijl de kosten dalen.”

Vooral in afgelegen gebieden kan de pleister het verschil maken, omdat het vaccin in de pleister stabieler is dan de huidige varianten en minder plaats inneemt. Uit eerdere tests op dieren is gebleken dat de pleister een sterke immuunrespons opwekt, en voorlopig zijn geen bijwerkingen vastgesteld. De onderzoekers willen al in 2017 met de eerste klinische tests op mensen starten. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content