Binnenkort anticonceptie met afstandsbediening?

09/07/14 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:39

Wetenschappers hebben een voorbehoedsmiddel ontwikkeld dat 16 jaar lang meegaat en via een afstandsbediening werkt.

Binnenkort anticonceptie met afstandsbediening?

© iStock

We zijn mogelijk slechts enkele jaren verwijderd van de makkelijkste en duurzaamste anticonceptiva ooit ontwikkeld. Het biotechbedrijf MicroCHIPS Inc uit de Amerikaanse staat Massachusetts heeft immers met de steun van de Bill and Melinda Gates Foundation een implanteerbare anticonceptiechip ontwikkeld die gedurende maar liefst 16 jaar elke dag een kleine dosis van het hormoon levonorgestrel vrijgeeft. De langst werkende anticonceptie op basis van hormonen is op dit moment het hormoonspiraaltje dat vijf jaar lang meegaat.

Wanneer de vrouw in de loop van die 16 jaar beslist om zwanger te worden, kan ze de anticonceptiefunctie zelf afzetten met behulp van een afstandsbediening zonder daarvoor een afspraak met een arts te moeten maken.

De uitdaging voor de ontwikkelaars is echter om te verhinderen dat het implantaat aan- en uitgezet wordt door een andere persoon zonder medeweten van de vrouw.

De anticonceptiechip wordt vanaf volgend jaar getest op veiligheid en efficiëntie en ligt mogelijk tegen 2018 in de apotheek. De onderzoekers hopen in de toekomst dezelfde technologie te kunnen gebruiken voor de toediening van andere medicijnen.

Lees meer over:

Onze partners