Bijna helft van Belgische bevolking kampt met overgewicht

23/04/14 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

In tien jaar tijd is het aantal maagoperaties in ons land verdubbeld. Ook het aantal personen met obesitas blijft toenemen.

Bijna helft van Belgische bevolking kampt met overgewicht

Het aantal mensen met obesitas neemt in België nog altijd toe en zowat 11.000 Belgen laten jaarlijks een maagoperatie uitvoeren. Dat is dubbel zoveel als tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten.

Wereldwijd kampen meer dan anderhalf miljard mensen met overgewicht. In België heeft 47 procent van de bevolking overgewicht en in de leeftijdsgroep van de 55- tot 65-jarigen is zelfs één op de vijf obees (een BMI van 30 en meer).

In 2007 ondervroeg het socialistische ziekenfonds een eerste keer bijna 1.800 patiënten die in 2004 en 2005 een bariatrische ingreep ondergingen. Dat is een maagverkleining, waarbij een deel van de maag wordt dichtgeniet, een maagband of een gastric bypass. Onlangs werden opnieuw ruim 1.000 patiënten ondervraagd die een of meerdere behandelingen ondergingen over het verloop van hun gewicht en gezondheidstoestand sinds 2007.

Geen wondermiddel

De resultaten zijn volgens het ziekenfonds "erg positief". "De patiënten verloren na de ingreep gemiddeld 30 kilogram, hun gewicht bleef relatief stabiel, hun geneesmiddelenverbruik daalde en hun algemene gezondheidstoestand verbeterde", aldus dokter Patrick Galloo.

Hij voegt er wel aan toe dat een maagoperatie geen wonder- maar een laatste redmiddel is. Er heerst ook grote tevredenheid bij de patiënten. "Tachtig procent van de mensen die tien jaar geleden een ingreep liet uitvoeren, zou die opnieuw laten uitvoeren omdat de kwaliteit van hun leven er sterk op vooruit is gegaan." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners