Betrouwbare online informatie over kanker

08/12/11 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

De wildgroei aan gezondheidsinformatie op internet is een pest. Er zijn dringend filters nodig die mensen de weg wijzen naar betrouwbare, correcte en duidelijke informatie. Voor kankertherapieën bestaat sinds kort zo'n filter.

Betrouwbare online informatie over kanker

De Zwitserse non-profit organisatie Reliable Cancer Therapies (RCT) heeft zich tot doel gesteld mensen met kanker toegankelijke, betrouwbare en wetenschappelijk correcte informatie gratis ter beschikking te stellen. Dat doet ze met verve op haar website. Deze site bestaat precies één jaar. Ter gelegenheid van die verjaardag heeft de organisatie uitgebreide gidsen voor kankerpatiënten en hun naasten gratis online gezet

Essentiële hulp
"Wanneer je de diagnose kanker krijgt, stort jouw wereld in" zegt Lydie Meheus, executive director van RCT. "Daarom willen we deze patiënten duidelijke gidsen aanreiken die hen kunnen helpen om beter te begrijpen wat ze meemaken en om hen doorheen deze moeilijke tijden te leiden. Duidelijke en betrouwbare informatie is essentieel om de angst en de paniek, wat vaak voorkomende gevoelens zijn bij kankerpatiënten en hun naasten, te verzachten."

Aangezien de meeste kankerpatiënten met dezelfde problemen te maken hebben en met dezelfde vragen kampen, voorziet RCT nu twee nieuwe gidsen met algemene informatie naast de reeds bestaande gidsen per kankertype. Deze gidsen kunnen de volgende onderwerpen behandelen: vragen om aan uw oncoloog te stellen, de voor- en nadelen van het deelnemen aan klinisch onderzoek, de levenskwaliteit bewaren, informatie terugvinden, tweede opinie, enz. Er zijn momenteel twee algemene gidsen beschikbaar: één voor patiënten die net de diagnose kanker kregen en een andere voor patiënten met gevorderde kanker.

Uitgebreid aanbod
Andere nieuwe algemene gidsen zijn beschikbaar over de volgende onderwerpen: niet-conventionele therapieën, conventionele therapieën, integratieve kankerzorg, voeding en fysieke activiteit, op energie gebaseerde therapieën, voedingssupplementen en mind-body geneeskunde. "Op basis van onze ervaring in het omgaan met vragen van patiënten, hebben we ondervonden dat er een noodzaak voor begeleiding is in de wildernis aan kankerinformatie", verklaart Meheus. "Deze informatie ter beschikking hebben in de moedertaal is een must." De gidsen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, geschreven in een duidelijke, begrijpbare taal en zijn voorzien van definities en uitleg.

De gidsen kunnen gedownload worden van de RCT website, die sinds haar lancering in november 2010 aanzienlijk uitgebreid werd. Het is nu ook gecertificeerd met de HONcode zegel sinds september 2011. De Health on the Net Foundation (HON) erkent aan de hand van deze zegel dat de gezondheidsgerelateerde informatie die aangeboden wordt op www.reliablecancertherapies.com wetenschappelijk correct en betrouwbaar is, alsook efficiënt ingezet wordt. Door de kwaliteit, objectiviteit en transparantie van de medische informatie te verifiëren op het web, kan de organisatie mensen helpen om een onderscheid te maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie. "De HONcode zegel op onze website hebben, betekent veel voor ons", erkent Luc Verelst, stichter en voorzitter van RCT.

"Mensen kunnen er zeker van zijn dat de informatie grondig geëvalueerd werd en betrouwbaar en accuraat geacht werd. Dit is wat we in de eerste plaats willen aanbieden: betrouwbare informatie over kankertypes en therapieën."

Marleen Finoulst - hoofdredacteur Bodytalk

Over RCT RCT onderzoekt de betrouwbaarheid van de informatie over kankertherapieën, zodat op bewijs gebaseerde behandelingskeuzes kunnen worden gemaakt. RCT helpt patiënten hun weg te vinden in de complexe informatie over geregistreerde, aanvullende en alternatieve therapieën. Het RCT team is onafhankelijk en onbevooroordeeld en kan beroep doen op een gereputeerde adviesraad. Het team werkt ook samen met internationale en nationale organisaties (ESMO, CAMCANCER, Stichting tegen kanker, Vlaamse Liga tegen Kanker) en consulteert betrouwbare bronnen voor informatie (o.a. NCI, MSKcc, Natural Standard). RCT zoekt voortdurend naar kankertherapieën die - gebaseerd op meetbare resultaten- beloftevol zijn, maar nog nooit aan een diepgaand onderzoek werden onderworpen. Wanneer tijdens deze zoektocht nieuwe, veelbelovende kankertherapieën worden gevonden, kan de ontwikkeling van dergelijke behandelingen gefinancierd worden.

Lees meer over:

Onze partners