Belgische doorbraak in diabetes-onderzoek

© iStock

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een genetische oorzaak ontdekt in de ontwikkeling van type 2-diabetes. Hun bevindingen kunnen een belangrijke stap zijn naar een betere behandeling.

De ontdekking door een internationaal onderzoeksteam dat een genetisch defect in de bètacellen aan de basis kan liggen van de beide diabetestypes biedt volgens Adrian Liston (VIB/KU Leuven) perspectieven op een doorbraak voor de behandeling van de latere fase van het type 2-diabetes waarvoor vandaag geen behandeling bestaat.

Wereldwijd hebben 400 miljoen mensen diabetes, een aandoening waarbij er een te grote dosis glucose aanwezig is in het bloed en die onder meer kan leiden tot blindheid, hart- en vaatziekten en zelfs de dood. De oorzaak van deze aandoening is het onvermogen van het lichaam om het bloedsuikergehalte te verlagen, een proces dat normaal gezien wordt geregeld door insuline, een stof die geproduceerd wordt door bètacellen. Type 1-diabetes wordt veroorzaakt door auto-immuniteit op jonge leeftijd, type 2 door een stofwisselingstoring van de lever.

Muizen

Een internationaal onderzoeksteam ontdekte evenwel dat muizen met fragiele bètacellen hun DNA-schade niet goed konden herstellen en razendsnel diabetes ontwikkelden wanneer die cellen uitgedaagd werden door cellulaire stress. Proefdieren met robuuste bètacellen konden dat wel en bleven gespaard van de aandoening. Met sterke bètacellen bleven de dieren gezond ook al leden ze aan auto-immuniteit of een metabolische storing van de lever. Ook eetgewoonten spelen overigens een rol. Zelfs muizen met superieure bètacellen ontwikkelden diabetes wanneer ze een vetrijk dieet volgden.

De huidige behandelingen voor type 2-diabetes richten zich op het verbeteren van de stofwisselingsrespons van de lever op insuline en kunnen gecombineerd met aanpassingen aan de levensstijl de beginfase onder controle houden. Voor de latere fase van deze aandoening als de bètacellen afsterven is er nog geen effectieve behandeling. Door de hoger vernoemde ontdekking zal er volgens onderzoeksleider Adrian Liston een diermodel kunnen ontwikkeld worden waarop voor het eerst nieuwe medicatie kan getest worden die zich focust op de bescherming van de bètacellen. “Er zijn verschillende, veelbelovende medicijnen in onwikkeling bij biotechbedrijven die zaten te wachten op een bruikbaar diermodel”, aldus Liston. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content