België betaalt kankermedicatie duur

04/12/15 om 07:30 - Bijgewerkt om 07:32

De prijzen die de farmaceutische industrie voor kankermedicijnen rekenen, lopen sterk uiteen per land. België behoort tot de landen die van de farmabedrijven een gepeperde rekening gepresenteerd krijgen.

België betaalt kankermedicatie duur

© iStock

De prijzen die de farmaceutische industrie voor kankermedicijnen rekenen, lopen sterk uiteen per land. Sommige landen betalen tot vijf keer meer voor eenzelfde middel. Ook België behoort tot de landen die van de farmabedrijven een gepeperde rekening gepresenteerd krijgen, zo schrijft De Standaard vrijdag op basis van een studie in het medische vakblad The Lancet Oncology.

In het onderzoek worden voor achttien industrielanden de officiële prijzen vergeleken van 31 kankermedicijnen die recentelijk op de markt werden gebracht.

Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje en Portugal betalen gemiddeld het minst, rapporteren onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Zweden, Zwitserland en Duitsland krijgen de zwaarste factuur.

Ook België krijgt pittige tarieven aangerekend.

De onderzoekers vinden dat de farmaceutische industrie transparanter over de prijszetting moet zijn, zodat landen van elkaar weten wat er wordt gefactureerd.

'Schaal speelt belangrijker rol bij onderhandelingen'

Dat België zijn kankermedicijnen duur betaalt, verbaast het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (MR) overigens niet.

"We zijn een klein land", zegt persattaché Tijs Ruysschaert, "en schaal speelt bij dit soort onderhandelingen een belangrijke rol. Om schaalvergroting te creëren en zwaarder te wegen op onderhandelingen, proberen we onze krachten daarom te bundelen met Nederland en Luxemburg." (Belga/SD)

Onze partners