Belgen slikken veelvuldig antibiotica

10/02/16 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:37

Belgen nemen opvallend vaak antibiotica. Binnen Europa zijn de Grieken de grootste antibioticagebruikers en zijn de Nederlanders het zuinigst.

Belgen slikken veelvuldig antibiotica

© iStock

Ondanks alle campagnes blijven de Belgen opvallend grote antibioticaslikkers. Dat blijkt concluderen uit de cijfers die het Nederlandse Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd op basis van gegevens van de OESO. Daaruit blijkt dat de Nederlanders het zuinigst zijn bij het slikken van antibiotica en de Grieken de grootste antibioticagebruikers zijn.

Wie de meest recente Europese cijfers bekijkt (2013) ziet dat er een erg grote variatie in het antibioticaverbruik is. Maar zelfs binnen de landen verschilt het antibioticagebruik van regio tot regio. De Nederlanders voeren een strikt antibioticabeleid aan met 11 dagelijkse doseringen per 1.000 inwoners. In Duitsland is dat al anderhalf keer zo veel en België (29,6 doseringen per 1.000 inwoners) en Frankrijk (30,1 doseringen per 1.000 inwoners) zijn goed voor meer dan 2,5 keer zo veel als Nederland. Griekenland sluit de rij met 32 dagelijkse doseringen per 1.000 inwoners, of drie keer zo veel als de Nederlanders.

Vandaag en morgen buigen alle EU-ministers van Volksgezondheid en Landbouw zich in Amsterdam over het probleem van resistentie tegen antibiotica.

Onze partners