Antilichaam ontdekt dat foetus beschermt tegen zika

© Reuters

Amerikaanse onderzoekers hebben een menselijk antilichaam ontdekt dat de foetus in de baarmoeder van muizen beschermt tegen het zikavirus. Dat voedt de hoop op een vaccin om ongeboren kinderen te beschermen tijdens de zwangerschap.

Het zikavirus is zelden dodelijk voor volwassenen, maar is wel erg gevaarlijk voor ongeboren kinderen als hun moeder is besmet. Het virus vernielt de placenta en kan zo de groei van de foetus vertragen en leiden tot microcefalie, de ontwikkeling van een abnormaal klein hoofd.

Onderzoekers van de Washington University en de Vanderbilt University onderzochten daarom 29 soorten antilichamen van patiënten die besmet waren met het virus. Ze ontdekten dat één van die stoffen, ZIKV-117, vijf varianten van het zikavirus kon vernietigen.

Geen schade

De wetenschappers gaven de stof aan zwangere muizen, een dag voor of een dag na de dieren besmet werden met het zikavirus. In beide gevallen bleken de antilichamen de aanwezigheid van het virus sterk te verminderen in de moeders en hun jongen.

“We stelden geen enkele schade vast aan de bloedvaten, verdunning van de placenta of groeivertraging bij de foetussen in behandelde muizen”, zegt medeauteur Indira Mysorekar, hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie aan de Washington University en medeauteur van de studie. “De antilichamen slagen erin de foetus te beschermen door te vermijden dat het virus voorbij de placenta kan komen.”

Dezelfde antilichamen bleken ook volwassen mannetjesmuizen te beschermen tegen het virus, zelfs als ze vijf dagen na de besmetting werden toegediend.

De studie, die gisteren (maandag) is verschenen in het tijdschrift Nature, doet de hoop toenemen op een werkzaam vaccin dat menselijke foetussen beschermt. Er worden nu al tests gedaan met zo’n vaccin op mensen, maar die zijn nog niet getest op zwangere dieren. De nieuwe studie doet vermoeden dat een vaccin dat op de juiste antilichamen inspeelt een goede kans maakt om ook ongeboren kinderen te beschermen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content