Antibiotica worden stilaan nutteloos

30/04/14 om 16:14 - Bijgewerkt om 17:17

Antibiotica werken steeds minder goed en de weerstand ertegen groeit aanzienlijk. Dat kan ervoor zorgen dat zelfs de kleinste infectie fataal wordt, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Antibiotica worden stilaan nutteloos

© Thinkstock

Het malfunctioneren van antibiotica begint zijn tol te eisen en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) trekt aan de alarmbel. Uit hun recentste rapport blijkt dat antibiotica hoe langer hoe minder goed werken en dat kan catastrofale gevolgen hebben. Zo schrijven The Guardian en The Telegraph.

"We spreken niet meer van een toekomstig probleem, het falen van antibiotica is iets wat nu aan het gebeuren is", aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. "Simpele infecties of kleine verwondingen die vroeger met antibiotica werden opgelost kunnen zo weer dodelijk worden", zegt directie-assistent Keji Fukuda. Hij benadrukt dat de wereld moet leren om anders om te gaan met antibiotica.

"We moeten nieuwe manieren vinden om infecties te voorkomen en daarnaast antibiotica anders voorschrijven en gebruiken. Dat vergt tijd en onderzoek maar als we dat niet doen dan zullen de gevolgen desastreus zijn."

Erger dan de aids-crisis

De situatie zou volgens de WHO zelfs erger zijn dan de aids-crisis van de jaren '80 omdat nu iedereen gevaar kan lopen. Professor Laura Piddock, directeur van Antibiotic Action en professor microbiologie aan de universiteit van Birmingham bevestigt dat. "We moeten reageren zoals in de jaren '80 en ambitieus zijn om succes te boeken. Er is een globaal veiligheidsprogramma nodig dat de grootte van het probleem bepaalt en er moet meer onderzoek gebeuren zodat we alles beter begrijpen. De overheid moet eveneens extra geld investeren in de ontwikkeling van nieuwe medicatie", aldus Piddock. (KVW)

Onze partners