Amerikanen bestrijden kater met kindermedicijn tegen diarree

16/05/15 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:21

Bron: Knack

Steeds meer Amerikaanse volwassenen grijpen naar Pedialyte, een kindermedicijn tegen diarree, om een kater te bestrijden. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Nielsen.

Amerikanen bestrijden kater met kindermedicijn tegen diarree

© iStock

Het aantal Amerikaanse volwassenen dat Pedialyte koopt is sinds 2012 met 57 procent gestegen. Dat schrijft het Britse dagblad The Independent.

Pedialyte is op de markt gebracht als geneesmiddel voor kinderen die last hebben van diarree, maar steeds meer volwassenen gebruiken de medicatie als 'wondermiddel' tegen een kater. Dankzij het middel zouden zij die de avond voordien te diep in het glas hebben gekeken op korte tijd veel voedingstoffen en vocht opnemen.

De toenemende populariteit is ook Pedialyte niet ontgaan. Abbott Laboratories, het pharmaceutisch bedrijf achter het geneesmiddel, heeft verschillende de campagnes gelanceerd om het medicijn aan te prijzen als de oplossing voor een kater.

Het bedrijf heeft onder meer zijn pijlen gericht op festivalgangers.

Ook verschillende Amerikaanse bekendheden doen graag een beroep op Pedialyte. Zo hebben Pharrel en Miley Cyrus het geneesmiddel aangeprezen als wondermiddel tegen een kater.

Embryo van een eend

Toch is niet iedereen laaiend enthousiast over het alternatieve gebruik van Pedialyte. Volgens verscheidene wetenschappers is er geen bewijs dat het geneesmiddel werkt tegen een kater. "Katers zijn het gevolg van een alcoholische bijproducten in je lichaam. Het duurt even voor je lever deze bijproducten metaboliseert", vertelt een wetenschapper aan de krant. Volgens hem is het effect vooral psychologisch, het gekende placebo-effect.

Niet alleen in Amerika grijpen mensen naar de meest uiteenlopende middelen om het hoofd te bieden aan een kater. In de Filipijnen eten ze een embryo van een eend en in Schotland grijpen feestvierders naar de frisdrank, Irn Bru.

In China hebben wetenschappers in 2013 ontdekt dat Sprite de schadelijke bijproducten van alcohol helpt afbreken. Daardoor zou een kater sneller achter de rug zijn.

Britten gebruiken dan weer Dioralyte, een equivalent van Pedialyte.

Lees meer over:

Onze partners