Alcoholverbruik daalt in België

17/05/15 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

Bron: Knack

De gemiddelde Belg drinkt elk jaar bijna 10 liter pure alcohol, zo blijkt uit een recente studie van de OESO. Dat is 16 procent minder dan twintig jaar geleden.

Alcoholverbruik daalt in België

© reuters

Hoewel het drinkgedragvan de Belg op twintigjaar tijd fors verminderd is, blijkt nog 1 op de 22 sterfgevallen alcoholgerelateerd.

Met een gemiddelde alcoholconsumptievan bijna 10 liter, zit ons land meer dan een halve liter boven het OESO-gemiddelde. De Esten drinken gemiddeld het meest, met 12,3 liter per persoon, gevolgd door de Oostenrijkers en de Fransen.

Over een periode van twintig jaar is de gemiddelde consumptie in de alcoholconsumerende landen gedaald met 2,5 procent. In heel wat geïndustrialiseerde landen is de daling vele malen groter. Zo daalde het aantal consumpties in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië met 20 tot 40 procent. België doet met zo'n 16 procent minder ook niet slecht.

Rusland is koploper

Wel blijft het aantal sterfgevallen door alcohol alarmerend hoog. Bij 4,5 procent van alle doden in België is alcohol de boosdoener. In Nederland is dat bijvoorbeeld maar 2,7 procent.

Rusland is de absolute koploper wat doden door alcohol betreft, met meer dan 30 procent van de overlijdens die alcoholgerelateerd zijn. In Israël en Turkije vallen de minste alcoholslachtoffers.

Fenomeen van bingedrinken

De OESO is verontrust over het fenomeen'bingedrinken' bij jongeren. Dat bereikt volgens het rapport "onrustwekkende" hoogtes. De intergouvernementele organisatie wijt de stijging aan de toegenomen betaalbaarheid van drank. Bij meer dan vijf consumpties op één gelegenheid, ben je een'bingedrinker'. (Sebastiaan Bedaux)

Lees meer over:

Onze partners