Alcohol minder schadelijk voor vrouwen dan voor mannen

20/01/14 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Een van de grootste studies inzake alcoholgebruik bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd toont aan dat stevig drinken het meest schadelijk is voor mannen. Geheugen en snelheid van denken houden beter stand bij de vrouwen.

Alcohol minder schadelijk voor vrouwen dan voor mannen

© ThinkStock

Het onderzoek, waarvan de resultaten verschenen in het tijdschrift Neurology, werd uitgevoerd bij 5054 mannen en 2099 vrouwen met een leeftijd tussen 44 en 69 jaar. Het toont aan dat de schadelijke gevolgen van alcohol erger zijn bij mannen dan bij vrouwen.

In het tien jaar durende onderzoek werden de testpersonen drie keer onderzocht. Onder meer de achteruitgang van het geheugen en de uitvoerende functies van het brein (zoals de snelheid van denken) door toedoen van overmatig alcoholgebruik werden daarbij getest.

Twee glazen sterke drank

Mannelijke geheelonthouders of matige drinkers, bleken geen cognitieve achteruitgang te boeken. Mannen die per dag 36 gram (circa 0,03 liter) alcohol of meer dronken gedurende tien jaar, hadden het meest last van geheugenverlies en konden minder snel denken dan zij die minder alcohol verzetten.

Ter vergelijking: een klassiek glas whisky is ongeveer 0,04 liter maar bevat 'slechts' 0,017 liter pure alcohol. De stevige drinkers zoals gedefinieerd in deze studie dronken dus dagelijks minstens twee glazen sterke drank of het equivalent in wijn (0,2 liter) of bier (0,7 liter).

Vrouwen die het etiket stevige drinker opgeplakt kregen in deze studie, moesten dagelijks minstens 19 gram (0,017 liter) zuivere alcohol tot zich nemen, ongeveer de helft van de hoeveelheid van mannen. Dit verschil wordt algemeen aangenomen omdat vrouwen over een ander metabolisme beschikken.

Oestrogeen

De vrouwelijke testpersonen vertoonden opvallend minder schade aan de hersenen dan hun mannelijke lotgenoten. Ook al kon de studie daarvoor geen verklaring geven, het hormoon oestrogeen zou een rol kunnen spelen.

In een eerdere studie werd immers aangetoond dat dit hormoon als een soort bewaker voor de hersenen optreedt. Hogere oestrogeengehaltes worden ook gelinkt aan een verminderde kans op Alzheimer.

Ook al blijkt alcohol een minder schadelijke invloed uit te oefenen op de hersenen van vrouwen, toch blijft drinken met mate de boodschap, niet het minst wegens van de schadelijke gevolgen ervan voor de lever.

Lees meer over:

Onze partners